Kongres SDS: Janševa potrditev zgolj formalnost. Zaenkrat je to najboljši kandidat, pravijo v stranki

Žana Vertačnik
18.06.2021 16:45
Okoli 600 delegatov se bo po letu 2017 v soboto zopet sestalo na kongresu SDS. Aktualni predsednik Janez Janša je tudi tokrat brez protikandidata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša za podpornike SDS ostaja njena poosebitev, ob kongresu ugotavljajo analitiki. 
Borut Živulović

Največja parlamentarna stranka SDS se bo v soboto v Slovenskih Konjicah sestala na 12. kongresu, na katerem bodo delegati sprejeli programske resolucije in izvolili vodstvo. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pričakuje dobro razpravo, veliko udeležencev in sprejetje vseh resolucij, ki so po njegovem namenjene izboljšanju življenja državljank in državljanov. Pripravili so pet programskih resolucij, že predhodno pa dvignili precej prahu s predlogom resolucije z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države. V njej so med drugim opozorili na nevarnost Levice, ekstremistov, levičarjev in zaostrovanje razmer. Na kongresu je pričakovati potrditev aktualnega predsednika Janeza Janše, ki je tudi tokrat brez protikandidata.

Krivec: Zaenkrat je to najboljši kandidat

"Mislim, da so vsi odbori podali predlog za sedanjega predsednika Janeza Janšo. V tem ne vidimo nobene težave, zaenkrat je to najboljši kandidat," je Krivec odgovoril na vprašanje, ali bo Janševo potrjevanje tudi tokrat zgolj formalnost. Spomnimo namreč, da Janša SDS vodi od leta 1993, le enkrat pa je imel v tekmi za predsednika protikandidata, in sicer Andra Ocvirka leta 1993. Na naše vprašanje, ali in kdaj se utegne izprazniti prostor za koga drugega na čelu SDS, Krivec odgovarja: "Prihodnost napovedujejo vedeževalke, ne pa resni politiki in resne stranke. Prilagajamo se realnemu stanju, seveda nihče ne živi dvesto let in v prihodnosti bodo tudi spremembe. Kdaj bodo nastopile, pa je odvisno od organov stranke, članov in tako naprej."

Politični analitiki so si edini, da SDS identiteto daje Janša, pritrjujejo tudi, da gre za močno in dobro terensko organizirano stranko. Za Večer je nekdanji dolgoletni član SDS Miha Brejc nedavno ocenil: "SDS je močna politična stranka v Sloveniji, v bistvu je po svoji organizaciji gotovo najbolj čvrsta, je pa vodena po principih, ki so znani iz prejšnje države. Ima svoje privržence in svoje volivce, ima velik politični vpliv, tisti, ki jim je to všeč, se ji pač pridružijo oziroma jo volijo."

Kakšne bodo posledice strategije SDS

Da lahko od Janševe SDS še naprej pričakujemo kontinuiteto diskurza, ki utrjuje prepričanje svojih sledilcev, meni politolog in politični analitik dr. Marinko Banjac: "Nosilec ostrega in po večini polarizirajočega ter izključevalnega diskurza je seveda njen predsednik, ki bo to brez protikandidata ostal tudi po kongresu." Banjac razmišlja še: "Še več, s stopnjevano nacionalistično retoriko ga privrženci v zadnjem času vidijo kot nacionalni simbol. Slednji imajo kot konceptualne reprezentacije članstva v skupnosti jasno funkcijo krepitve občutka pripadnosti in identificiranja s to skupnostjo. Janšev slogan gradimo Slovenijo in programske točke, ki eksplicitno ciljajo na malega človeka (kmeta, delavca, mladostnika, žensko v vlogi matere), so strategija ravno v to smer."

Sogovornik je prepričan, da bodo v SDS z Janšo še naprej iskali sovražnike in prikazni, ki da rušijo in so krivci za tegobe na sončni strani Alp. Takšen diskurz bo po njegovem nadalje polariziral, imel pa tudi daljnosežne posledice: "Med drugim krni možnosti, da napredujemo kot strpna in solidarna družba."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta