"S tem samo izražajo podporo tej vladi." Zakaj poslanci DeSUS niso glasovali o Dikaučiču? Tako odgovarjata Branko Simonovič in Franc Jurša ...

Luka Mlakar Luka Mlakar
16.06.2021 11:26
So poslanci DeSUS s svojo odsotnostjo na glasovanju o novem pravosodnem ministru Marjanu Dikaučiču pomagali Janševi manjšinski vladi? Poslanec DeSUS Branko Simonovič odgovarja, da so takšne ocene pretirane, njegov poslanski kolega Franc Jurša pa dodaja, da niso glasovali po navodilih koalicije. Začasna vodja stranke upokojencev Brigita Čokl, ki bo na čelu stranke samo še do sobotnega kongresa, pa ocenjuje, da so poslanci DeSUS s svojo zadnjo potezo izrazili podporo aktualni vladi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec DeSUS Branko Simonovič poudarja, da DeSUS ni podaljšek nekdanjih opozicijskih strank koalicije KUL.
Robert Balen

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je bil na izredni seji državnega zbora, na kateri so poslanci odločali o nasledniku Lilijane Kozlovič, kritičen do kandidata za novega pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. "Kandidat je oseba, ki nima izkušenj z zahtevanega področja, Čeprav verjamemo, da se posameznik lahko nauči marsikaj, je vodenje tega resorja lahko težka preizkušnja za neizkušeno osebo, kot je Dikaučič," je dejal Jurša. Poudaril je, da ga skrbijo zapisi v medijih, da je Dikaučič vpleten v zgodbe s slamnatimi podjetji, pogrešal pa je tudi kandidatovo stališče glede neimenovanja evropskih tožilcev.

Simonovič: Nismo poslovna enota nekdanjih opozicijskih strank Kula

Poslanci so Dikaučiča s 44 glasovi za in 41 glasovi proti na koncu potrdili za novega pravosodnega ministra. Treh poslancev DeSUS, poleg Franca Jurše gre še za Branka Simonoviča in Ivana Hršaka, medtem ni bilo na glasovanju. "Preprosto nisem glasoval. Ne vem, zakaj bi vam moral to pojasnjevati. Okoliščin je bilo veliko, preprosto je šlo za dilemo, kaj verjeti in kaj ne verjeti," na vprašanje, zakaj ga ni bilo na glasovanju o Dikaučiču, odgovarja Simonovič. "Poslanska skupina se je pred glasovanjem pogovorila, imeli smo podobno razmišljanje in to je bil rezultat," pojasnjuje poslanec DeSUS.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič poudarja, da DeSUS ni podaljšek nekdanjih opozicijskih strank koalicije KUL.
Robert Balen

Na vprašanje, ali meni, da se je po glasovanju o novem ministru v parlamentu oblikovala nova koalicija, kot so napovedovali v levi opoziciji, pa Simonovič odgovarja: "Smo zmerna opozicija, ne pa neka poslovna enota nekdanjih opozicijskih strank Kula. Smo samostojna stranka, razmišljamo samostojno, smo zmerna opozicija, takšni so sklepi našega sveta stranke, in pač smo presojali na takšen način." Na vprašanje, ali niso s svojo potezo na nek način pomagali manjšinski koaliciji pri izvolitvi Dikaučiča, pa Simonovič pravi, da gre za pretirane ocene: "Ne vem, zakaj to napenjate, da bi komurkoli pomagali. Ko smo razpravljali v poslanski skupini, smo se odločili, kako bomo glasovali."

Jurša: Po Krivčevih navodilih zagotovo ne bomo glasovali

Na vprašanje novinarjev, ali so bili v koaliciji kljub nekaterim kritičnim stališčem poslancev DeSUS do Dikaučiča prepričani, da bodo poslanci kandidata za ministra na koncu podprli, je vodja poslancev SDS Danijel Krivec odgovoril, da gre že za stalno taktiko poslancev DeSUS. "Nekaj povedo, na koncu pa glasujejo, kot smo dogovorjeni, tako da nas načeloma ni skrbelo," je poudaril Krivec. Dodal je, da koalicija na javnih glasovanjih oziroma takrat, ko se ve, kdo od poslancev glasuje, nima težav in da jih tudi v prihodnje ne bo imela. "Na tajnih glasovanjih smo pač zavezani k temu, da ima vsak pravico glasovati po svoji vesti, in tega pač ne moremo spremeniti," je pojasnil Krivec.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je včeraj izjavil, da pozna taktiko poslancev DeSUS.
Robert Balen

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša medtem danes poudarja, da glede glasovanja o Dikaučiču niso bili dogovorjeni s koalicijo. "Za gospoda Krivca lahko rečem, da je nekako vztrajen in da ima svoje poglede. Tako kot bomo mi glasovali, pa odločamo mi. Po navodilih gospoda Krivca zagotovo ne bomo glasovali. Po nobenih navodilih. Iz te koalicije smo izstopili in glasujemo, tako kot glasujemo. Tokrat smo se pač odločili, da ne bomo glasovali ne za ne proti in smo se pač vzdržali," pojasnjuje Jurša.

Na vprašanje, ali so s koalicijo morda že dogovorjeni glede podpore pri nekaterih ključnih vladnih zakonih, med drugim tudi o demografskem skladu, dolgotrajni oskrbi in spremembah davčne zakonodaje, Jurša odgovarja, da niso. "Dolgotrajna oskrba je naša prioriteta, demografski sklad na nek način tudi, medtem ko davčna zakonodaja ni naša osnovna preokupacija. Nas pa tudi slednja zelo zanima, tu pa verjetno ne bomo podpirali rešitev, ki so predvidene, med drugim ne podpiramo uvedbe socialne kapice," pojasnjuje Jurša.

Čoklova: Z neglasovanjem so dali pritrdilni glas

​Začasna zastopnica DeSUS Brigita Čokl, ki stranko vodi do sobotnega volilnega kongresa, je na drugi strani prepričana, da je trojica poslancev DeSUS, spomnimo, da je bil Polnar že decembra lani izključen iz stranke, s svojo včerajšnjo potezo podprla manjšinsko koalicijo. "S tem samo izražajo podporo tej vladi, ker enostavno z neglasovanjem dejansko dajo pritrdilni glas," meni Čoklova. Jurša medtem pravi, da ga ne zanima, kaj govori začasna vodja stranke: "Ona lahko govori, kar hoče. Dva dni bo še začasna predsednica, potem pa ne več. Ona ima svoje poglede, politiko gleda skozi prizmo dnevne sobe in televizije, mi pa smo pač v državnem zboru in na politiko gledamo drugače.

Poteze poslancev DeSUS so sicer že v prejšnjih mesecih razjezile del članstva upokojencev, nesoglasja med poslansko skupino in vodstvom stranke pa so stranko upokojencev pahnila v krizo. V zraku že nekaj časa visi tudi možnost izključitve poslancev iz DeSUS, vendar pa organi stranke do zdaj niso odločali o začetku postopka izključitve Jurše, Hršaka in Simonoviča iz stranke. Na vprašanje, ali pričakuje, da bodo o ravnanjih poslancev govorili tudi na sobotnem kongresu, Čoklova pravi, da na to ne zna odgovoriti: "Kar se tega tiče, so stvari precej odprte."

Začasna vodja DeSUS Brigita Čokl meni, da so poslanci DeSUS s svojo potezo podprli Janševo vlado.
Robert Balen

Na sobotnem kongresu za novega šefa stranke upokojencev kandidirajo Srečko Felix Krope, Gorazd Žmavc in Ljubo Jasnič. Čoklova, Simonovič in Jurša ne razkrivajo, koga bodo podprli. "Stvari so precej izenačene, tako da mislim, da bo končna opredelitev kljub temu, da smo imeli predstavitve kandidatov, znana šele na kongresu," pravi Čoklova. Jurša prav tako poudarja, da težko napoveduje končni izid in vztraja, da se tako kot Simonovič in Hršak ne bo javno opredelil do kandidatov. "Na kongresu bo 128 delegatov, vsaj toliko nas je na seznamu tistih, ki imamo pravico odločati. Tisti od kandidatov, ki bo dobil večino, bo zmagovalec in ga bom spoštoval. Iz preteklosti pa imam izredno slabe izkušnje, ko sem se zavzemal za nekoga, za katerega sem resnično verjel, da bo stranko konsolidiral, pa se je na koncu pokazalo nekaj čisto drugega," pravi Simonovič. Na vprašanje, ali govori o nekdanjem predsedniku stranke in kandidatu za mandatarja koalicije KUL Karlu Erjavcu, odgovarja pritrdilno.

"Če želimo narediti karkoli od tega, ne moremo biti v koaliciji z opozicijo"

Simonovič ob tem opozarja, da bo moralo novo vodstvo stranke zavihati rokave in nujno doreči nekatere zadeve. "Če želimo zakon o dolgotrajni oskrbi, če želimo domove za upokojence, če želimo odpraviti izredno usklajevanje pokojnin in druge krivice, ki so bile narejene upokojencem, in tako naprej, se je potrebno dogovoriti, kako naprej. Sam sem trdno prepričan in verjamem, da če želimo narediti karkoli od tega, ne moremo biti v koaliciji z opozicijo, smo pa lahko konstruktivna opozicija." Ko gre za to, ali podpreti določene stvari ali ne, bi moralo biti to po njegovih besedah prepuščeno organom stranke. "Žal se s tem vprašanjem v zadnjem letu v stranki ne ukvarja nihče. Mi smo pač poslanci, ki smo plačani za to, da odločamo. 82. člen ustave tako določa, ne dobimo pa nobenih konkretnih stališč oziroma pomoči. Upam, da se bo to z novim vodstvom, kdorkoli bo že predsednik, uredilo," dodaja Simonovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.