(FOTO) Šestdeset let hidroelektrarne Ožbalt. Med gradnjo prestavljali cesto in železniško progo

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.09.2020 06:00

S 300 gigavatnimi urami električne energije letno prispeva desetino proizvodnje Dravskih elektrarn Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med letoma 2000 in 2005 je bila HE Ožbalt v celoti prenovljena, s čimer so v DEM zaključili 208 milijonov evrov vredni projekt prenove vseh šestih zgornjedravskih elektrarn. 
Matjaž Wenzel

Dravske elektrarne Maribor (DEM) danes obeležujejo 60 let obratovanja hidroelektrarne Ožbalt, sicer najmlajše hidroelektrarne v zgornjem toku reke Drave do Maribora. Pogled v zgodovino pove, da so načrti za izgradnjo hidroelektrarne Ožbalt nastali že ob načrtovanju in projektiranju hidroelektrarne Vuhred. Za obe so namreč projektanti z razdelitvijo 34,84 metra višinske razlike predvideli enak vodni padec. Gradnja objekta je bila zaradi pomanjkanja prostora za organizacijo gradbišča, zahtevnosti prestavitve železniške proge in regionalne ceste ena najtežjih na reki Dravi. V dolžini dveh kilometrov je bilo treba spremeniti in dvigniti potek železniške proge, na levem bregu pa prestaviti 13 kilometrov ceste Maribor–Dravograd, ob čemer so zgradili tri viadukte in več manjših mostov.
Tako je prvi agregat hidroelektrarne Ožbalt začel obratovati 17. septembra 1960 in že v tistem letu proizvedel 48 gigavatnih ur električne energije. Drugi agregat je začel obratovati novembra 1961, tretji pa aprila 1962. Elektrarna je bila tako zgrajena v načrtovanem roku in v okviru predvidenega proračuna, so sporočili iz DEM, kjer zaradi koronavirusa niso pripravili javnega praznovanja.

Raziskave rečnega dna leta 1959 
DEM


Za pet let energije gospodinjstvom

Do sredine 70. let prejšnjega stoletja delovanja hidroelektrarne niso prekinjale večje okvare; prvi hudi izredni dogodek je bil 30. novembra 1976, ko je zaradi obilnega žleda na 110 kV daljnovodu Ožbalt–Vuhred kratki stik povzročil povratni udar in strojelom na tretjem agregatu. O obsežnosti okvare največ pove podatek, da je trajalo štiri leta, da je bil agregat v celoti obnovljen in je lahko začel ponovno obratovati. V kasnejših letih so DEM posodobile še prvi in drugi agregat. Med letoma 2000 in 2005 je bila elektrarna celovito prenovljena, s čimer so zaključili 208 milijonov evrov vredni projekt prenove vseh šestih zgornjedravskih elektrarn.
Hidroelektrarna Ožbalt danes proizvede približno 300 gigavatnih ur električne energije in prispeva desetino k celotni proizvodnji električne energije v DEM. V celotnem obdobju delovanja pa je proizvedla približno 18.000 gigavatnih ur, kar je primerljivo porabi vseh slovenskih gospodinjstev v obdobju dobrih petih let.


​Lani dobrih pet milijonov evrov dobička

Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrarn Maribor, je ob tem povedal: "Niti kot podjetje niti kot družba v najširšem smislu si ne smemo dovoliti, da ne bi, na okoljsko in družbeno sprejemljiv način, izkoristili vseh danosti, ki so na razpolago in ki bodo tudi našim zanamcem omogočale energetsko samozadostnost. To imamo v mislih, ko raziskujemo in razvijamo nove projekte za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, katerih postavitev nas bo tudi v prihodnje ohranjala na zemljevidu razvojno naravnanih in družbenoodgovornih držav."


V preteklem letu so Dravske elektrarne proizvedle za šest odstotkov manj električne energije kot v letu poprej, z 240 zaposlenimi pa so imeli 67,7 milijona evrov prihodkov, kar je za pet odstotkov več kot leto pred tem. Čistega dobička je bilo za 5,1 milijona evrov, kar je za dve petini manj kot leta 2018. V letnem poročilu vodstvo družbe nižji dobiček pripisuje višjim odpisom vrednosti.

Prvi agregat HE Ožbalt je začel obratovati 17. septembra 1960. 
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta