(FOTO) Slovenski politični vrh cepljen z AstraZeneco: "Tega ne počnejo zaradi političnih točk, temveč zaradi iskrene želje"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.03.2021 16:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni vrh se je cepil s cepivom AstraZeneca.
Robert Balen

V Sloveniji se nadaljuje cepljenje s cepivom AstraZeneca. Skladno s strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada, so se danes med drugim cepili predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Poleg političnega vrha se danes cepijo tudi zaposleni v državnem zboru. Cepili so tudi ministre, obrambni minister Matej Tonin je to dokumentiral na twitterju in pripisal, da si šteje v čast, da je bil Mario Fafangel (vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ) tisti, ki ga je cepil. Spomnimo, cepljenje z omenjenim cepivom je bilo tako pri nas kot v nekaterih drugih državah začasno prekinjeno, saj so se pri nekaterih osebah, ki so bile cepljenje, pojavili krvni strdki. Cepivu je nato včeraj odbor Evropske agencije za zdravila dal zeleno luč.

"Cepil sem se zato, ker želim prispevati k temu, da je te epidemije čim prej konec. Razumem, da je cepivo varno in učinkovito, zaupam znanosti in strokovnjakom, ki nas pozivajo, da se cepimo," je povedal po cepljenju predsednik države Pahor.Spomnil je, da je prva pošiljka cepiva prišla v Slovenijo 26. decembra lani, na državni praznik dan samostojnost in enotnosti, njegova novoletna želja pa da je bila, da bi državni praznik, 30. obletnico ustanovitve in razglasitve lastne države konec junija praznovali skupaj na trgih. Glede pomislekov v zvezi s cepivom je povedal: "Te pomisleke je treba spoštovati in jih je treba nagovarjati z argumenti in upati, da bodo slišani."

Robert Balen

Za zaupanje, proti teorijam zarot

Kako zgovoren je akt cepljenja političnega vrha in kakšen zgled bo to imelo za državljanke in državljane? Bodo delu populacije, ki so jih zapleti s cepivom morda odvrnili od cepljenja z AstraZeneco, povrnili zaupanje? 

Antropolog dr. Dan Podjed je prepričan, da je to dober korak v smer večjega zaupanja: "Mislim, da se bodo ljudje na podlagi tega prej odločili za cepljenje. Pa tudi te teorije zarote, ki se širijo o tem, kaj vse pride s cepivom, od mikročipov, ki nam jih bodo vbrizgali pod kožo, do tega, da nam bodo potem sledili s sistemi 5G in podobno, se bodo malo razblinile." Podjed razmišlja, da bi se politika morda lahko za kaj takšnega odločila že prej, hkrati pa priznava, da je na mestu, da so na vrsto še pred tem prišli tisti, ki so cepljenja najbolj potrebni, tj. starejši ljudje z resnimi boleznimi: "Je prav, da smo tudi v tem smislu solidarni, da najprej poskrbimo za tiste, ki so bolj ogroženi kot drugi." 

Državni vrh se je cepil s cepivom AstraZeneca.
Robert Balen

V to, ali bo vlada z relativno nizko javnomnenjsko podporo na ta način pridobila politične točke, Podjed dvomi, je pa to po njegovi presoji dober zgled: "Še boljši pa bi seveda bil, če bi pravočasno poskrbeli za večje količine cepiva in zagotovili tudi Pfizerja in Moderno. To bi bil ne samo pozitiven zgled, ampak pozitivno dejanje."

Robert Balen
Robert Balen

Nagovarjanje tistih, ki kolebajo

Do posledic poteze političnega vrha je nekoliko zadržan predstojnik oddelka za psihologijo mariborske filozofske fakultete dr. Bojan Musil. Presoja, da gre za smiselno gesto, katere učinki pa so še vprašljivi. "Ko najvišji predstavniki oblasti sami izvedejo nekaj, kar zapovedujejo državljanom, je ta poteza v osnovi dobrodošla. S tem pokažejo vzor. Je pa res, da so zadeve v situaciji, ko je izrazito nezaupanje do politike, morda lahko tudi dvorezne," ugotavlja strokovnjak s področja psihologije. Dodaja pa, da bo nagovorjena predvsem tista velika večina, ki skuša upoštevati ukrepe, spremljati tekoče informacije: "Če ste spraševali, ali bo to kakorkoli zamajalo tiste, ki so do cepljenja izrazito odklonilni, pa mislim, da ne." 

Robert Balen
Robert Balen

Tudi politični analitik Rok Čakš razmišlja, da je to namenjeno zlasti tistim, ki so v cepivo podvomili: "Na vzorcu šolnikov vemo, da je bilo nekje 20 odstotkov tistih, ki so že bili prepričani, da se bodo cepili, pa so se umaknili. Nagovarja se torej predvsem tiste, ki kolebajo." Prepričan je sicer, da je cepljenje politike treba razumeti v smislu povrnitve zaupanja v cepivo, ki je bilo problematizirano kot dvomljivo varno, ne pa v smislu preskakovanja vrst. Pa tudi: "Mislim, da tega ne počnejo zaradi političnih točk, temveč zaradi iskrene želje, da dosežejo potrebno precepljenost v državi. Pri čemer bi bilo dobro, da bi to razširili tudi na opozicijske voditelje. To pomeni, da bi se cepila celotna vodilna politična garnitura.To bi bila hkrati še ena oblika prikaza sodelovanja." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.