(FOTO) Spet vložili konstruktivno nezaupnico, Erjavec računa na glasove vsaj treh svojih poslancev. Janša: Izgleda kar Kul pogreb

Ž.V.
10.02.2021 14:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Kot smo obljubili, smo danes, 10. februarja, vložili konstruktivno nezaupnico in predvidevam, da bo čim prej prišlo do izredne seje državnega zbora, na kateri bomo lahko opravili razpravo," je danes povedal mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec ob vnovični vložitvi konstruktivne nezaupnice. Spomnimo, prvič so jo LMŠ, SAB, SD, Levica in DeSUS vložile že 15. januarja, takrat z 42 poslanskimi podpisi. Nato so jo zaradi koronavirusnih okužb med poslanci umaknili. Vmes so poizkusili s predlogom za spremembo poslovnika državnega zbora, s čimer bi poslancem tudi v primeru bolniške odsotnosti omogočili tajno glasovanje na daljavo. Za spremembo bi potrebovale dvotretjinsko podporo, to pa jim zaradi nasprotovanja SDS in NSi ni uspelo.

Robert Balen

Tokrat so v KUL nezaupnico vložili z 10 podpisi, vsaka stranka je prispevala po dva. "To pot, tudi če bo prišlo do take situacije, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi, da je nujno potrebno, da v državnem zboru opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada. Vidimo, da to ni tista smer, ki smo jo pričakovali. To ni tista smer, ki bi šla po poti temeljnih ustavnih načel, zlasti mislim na spoštovanje delitev treh vej oblasti, svobodo medijev, spoštovanje človekovih pravic, vladavino prava," je Erjavec povedal. 

V zraku je še vedno podpora poslancev DeSUS, ki v javnosti enotne podpore nezaupnici niso izkazali. Erjavec je ocenil, da ga bodo za mandatarja podprli vsaj trije njegovi poslanci. 

Robert Balen

Vodje strank LMŠ, SAB, SD in Levice sicer ocenjujejo, da bo glasovanje tesno. "V zadnjih dneh nisem opravljal nobenih pogovorov s poslanci SMC, tudi ne izvajam nobenih pritiskov, to je bolj neko zlonamerno obtoževanje. Prepuščamo, da se bodo poslanke in poslanci odločili na podlagi svoje vesti, kaj je dobro za to državo in naše državljane," je povedal predsednik DeSUS.

Glasovanje bi sicer po nekaterih neuradnih ocenah lahko izpeljali v ponedeljek, po poslovniških rokih pa najkasneje do prihodnje srede.  

Zvečer je vložitev konstruktivne nezaupnice na Twitterju komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta