(FOTO) Terensko srečanje SD v Mariboru: "Stranka je izgubila hrbtenico, premier z nami ravna kot z obeskom"

Jon Knez Jon Knez
28.03.2024 20:08

Socialni demokrati so v Mariboru izpeljali terensko srečanje pred kongresom stranke, ki bo 13. aprila v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidati za predsednika SD Tadej Beočanin, Milan Brglez in Jani Prednik 
Sašo Bizjak

V Mariboru je v četrtek zvečer potekalo tretje predkongresno srečanje članov Socialnih demokratov (SD). Na območju 7. volilne enote so se sestali člani stranke, ki ji v zadnjem času ne kaže najbolje, in kandidati za predsednika, glavnega tajnika in podpredsednike stranke. 15. kongres stranke, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, bo 13. aprila. 

Spregovorili so kandidati za predsednika stranke, evropski poslanec Milan Brglez, župan Ajdovščine Tadej Beočanin in vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. Slednji je izpostavil pomembnost terenskega dela: "Imamo najboljši program in najboljšo vsebino. Tega v koaliciji ne znamo uveljavljati. Če prevzamem stranko, bomo znotraj koalicije bolj proaktivni. Koalicije ne bomo rušili, saj vemo, kaj je alternativa. S partnerji moramo narediti vse, da bo koalicija obstala. Vodimo le štiri resorje, a največjo stranko moramo opozarjati na napake."

Tretje predkongresno srečanje SD je potekalo v 7. volilni enoti, v Mariboru.
Sašo Bizjak

Brglez je dejal, da je treba stranko demokratizirati navznoter. "Znotraj koalicije moramo združiti vse, ki znajo delati s socialno demokracijo. Skupaj z Levico lahko Gibanje Svoboda ustavimo v določenih poglavjih. Pomagali bomo tisti, ki o politiki nekaj vemo. V javnosti ne bomo prali perila, dokler znotraj ne uredimo, da stvari tečejo, kot morajo," je še dejal Brglez, ki ga, kot smo izvedeli, preferirajo predvsem starejši člani stranke. 

Kandidirata za predsednika stranke: župan Ajdovščine Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez
Sašo Bizjak

Beočanin je poudaril, da se je stranka, potem ko je z afero Litijska dosegla dno, uspela nekoliko dvigniti: "To nam je uspelo, ker smo upoštevali načelo spopadanja s krizo, da se lahko zanesemo le sami nase. Stopili smo skupaj, nastavili hrbet in povedali, da ne glede na afero verjamemo v socialno demokracijo. Ker imamo najboljši program." Kot pet ključnih tem je izpostavil rast življenjskih stroškov, dostopnost stanovanj, javno zdravstvo, dolgotrajno oskrbo in podnebne spremembe. 

Sašo Bizjak

Veliko bolj zanimiva je bila debata med kandidati za funkcijo glavnega tajnika stranke. Predstavili so se in na vprašanja članov stranke odgovarjali Martin RudnikSebastjan Selan in Dejan Prešiček. Rudnik, registrirani lobist, je poudaril, da je čas za resne spremembe. "Preveč časa smo bili pasivni, to se nam je poznalo na volilnih rezultatih. Kampanje so na terenu neuspešne. Pogledati moramo v strukturo in razširiti donatorsko mrežo, biti bolj na terenu," je dejal.

Kandidati za glavnega tajnika SD Martin Rudnik, Sebastjan Selan in Dejan Prešiček
Sašo Bizjak

Selan, nekdanji direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) za časa Pahorjeve vlade, je priznal, da je SD v takem položaju, da se je odločil iz ozadja preiti v ospredje. "Komunikacija v stranki je brez repa in glave. Zasnovati moramo strategijo, kako komunicirati znotraj stranke in kako v javnosti. Drža SD v koaliciji je premlačna. Postaviti se moramo zase in se boriti za svoje ideje in program. Predsednik vlade z nami ravna kot z obeskom. Izgubili smo hrbtenico. Če ne bomo naredili nič, nas bodo vsi napadali, na čelu z Gibanjem Svoboda."

Nekdanji minister za kulturo Prešiček je povedal, da mora glavni tajnik verjeti v ideje in ljudi, biti pošten, povezovalen in odločen. "Krepiti moramo demokratične procese znotraj stranke. Občutek je, da odločitve sprejema določena skupina ljudi. Vloga tajnika je tudi kadrovanje. Paziti moramo na spolno enakopravnost in kadre iskati znotraj naših ljudi," je še povedal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta