(FOTO) V DeSUS ideja, da poslance pozovejo k odstopu, ni pokopana. "Nobene podlage nimajo, razen pavšalnih in izmišljenih obtožb"

12.10.2021 13:18
Po tem, ko so zaradi protestniškega dogajanja pretekli teden zasedanje organov stranke DeSUS prestavili, se v znani ljubljanski gostilni sestajajo danes. Ni izključeno, da bi poslance pozvali k odstopu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik sveta stranke Anton Urh in namestnik vodje poslancev DeSUS Ivan Hršak na današnjem zasedanju organov stranke.
Robert Balen

Danes se sestajajo organi stranke DeSUS. V glavnem naj bi razpravljali o podpori nekaterim vladnim zakonom, med drugim tudi zakonu o demografskem skladu. Neuradno pa znotraj upokojenske stranke niso potihnile namere o izključevanju poslancev. Nekateri posamezniki, ki so do poslanske trojice Ivan Hršak-Branko Simonovič-Franc Jurša zelo kritični, naj bi si namreč prizadevali, da se to vprašanje vrne na mizo. Menijo, da so poslanci šibak člen stranke, da ji zmanjšujejo rejtinge in da jo bodo v mesecih do volitev samo še nadalje slabili. 

Pozivi k odstopu poslancev so se sicer pojavili že na septembrski klavzuri, izvršni odbor pa takšnega sklepa nato ni sprejel in ga ni predlagal v obravnavo današnjemu svetu stranke. "Na seji izvršnega odbora je bilo zavrnjeno stališče glede odstopa poslancev in predaje njihovih mest nadomestnim poslancem. Izvršni odbor tega stališča ni podprl, tako da smo ga črtali iz predloga za sklepe sveta stranke," je 23. septembra pojasnjeval predsednik stranke Ljubo Jasnič. Zanikal je tudi navedbe, da bi razmišljal o odstopu s predsedniškega mesta, saj da bi bilo to po nekaj mesecih na funkciji neodgovorno. Po umiku predloga o izključevanju poslancev so takrat poslanci predlagali tudi umik predloga, da se iz stranke izključi predsednika pokrajinske organizacije Pomurje Draga Kocbeka in nekdanjo vodjo stranke Brigito Čokl. "Če so člani izvršnega odbora pokazali, da tisto, kar je bilo uperjeno proti nam, nima osnove, sem v dobro umiritve strasti stopil korak nazaj in tudi jaz umaknil predlog," je Hršak takrat dejal za Večer.

Namestnik vodje poslancev Ivan Hršak pravi, da poslanci ne nameravajo odstopiti. 
Robert Balen

Po besedah nekaterih naših sogovornikov naj bi pri izključitvi poslancev sicer vztrajala prav Čoklova in Kocbek. Kot je poročalo Delo, naj bi Jasnič nedavno sklical tudi kolegij predsednikov pokrajinskih odborov. Ta naj bi predlagal, da se med sklepe klavzure, o katerih bo danes razpravljal svet stranke, vrne tudi razprava o predlogu, da se DeSUS poslancem odreče. Po besedah naših sogovornikov bi najverjetnejši scenarij današnjega zasedanja lahko bil, da bi svet stranke poslance pozval k odstopu. Po poslovniku DeSUS lahko spremembo ali dopolnitev dnevnega reda seje predlaga vsak član organa. Kako bodo ravnali poslanci, če do tega res pride, smo vprašali Hršaka. Kot poslanci ne nameravajo odstopiti, nam je dejal: "Nobene podlage za naše izključevanje nimajo, razen pavšalnih in izmišljenih obtožb na naš račun. Zato kot poslanci nikakor ne bomo odstopili, to bi bilo krivično tudi do tistih, ki so nas izvolili."

Na današnji izvršni odbor sicer po naših informacijah poslanci niso bili vabljeni, kakor je običajna praksa, četudi glasovalne pravice nimajo. Prav tako sprva naj ne bi bil povabljen predsednik sveta stranke Anton Urh, ki je v preteklosti večkrat poudaril, da izključevanju poslancev nasprotuje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.