(FOTO) V šoli spet brez mask. Veseli tako učenci kot učitelji, ravnatelj bi ta dogodek zapisal v šolsko kroniko

Vida Božičko Vida Božičko
07.03.2022 14:04

Danes so se šolarji, dijaki in študentje v klopi vrnili brez zaščitnih mask. Konec februarja so sicer že ukinili redno samotestiranje zanje, naslednji korak bo odprava mehurčkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na prvi dan pouka brez mask smo obiskali Osnovno šolo bratov Polančičev Maribor. Že na vhodu nas je informatorka opomnila, da maske ne potrebujemo več, in po hodnikih smo nato res srečali kopico odkritih nasmehov. "Super, da maske več ne rabimo. Za to sem slišala po radiu. Imam pa jo še vseeno za vsak slučaj v torbi," je povedala prvošolka Eva. "Veliko bolj sproščeno je. Spet po zelo dolgem času vidim nasmejane otroke. Čisto druga klima je v razredu. Ta dan smo nestrpno čakali," pa je pripomnila učiteljica Mojca in nadaljevala s poukom angleščine. 

Andrej Petelinšek

"V redu je, čeprav je tudi malo čudno," je dan, ko se s sošolci in učiteljicami ponovno vidijo brez zakritih obrazov, komentirala sedmošolka Lili. Da je vesel, a da mu je malo nerodno, pa je nadaljeval Val, saj je prav v teh dneh dobil zobni aparat in ga zdaj ne bo več mogel skrivati za masko. "Bolj svobodno se počutim in lažje diham," pa je dodal še Jenik

Maribor - OŠ Bratov Polančičev - Šolstvo - Osnovna šola - Ilustracije - Zdravje - Epidemije - Pandemije - Epidemija - Pandemija - Korona virus - Koronavirus - Covid 19 - prvi dan brez zaščitnih mask v šolah - Ilustracija - Tematika - učenci - šolarji - pouk - predmet računalništvo - računalništva - Računalništvo - Šola -
Andrej Petelinsek

Da gre za velik dogodek, ki bi ga morali vpisati v šolsko kroniko, je prepričan ravnatelj Bojan Mlaj. "To je nedvomno večji dogodek kot ukinitev testiranja. Za testiranje je sicer res bilo na začetku kar veliko upora, a se je kasneje umirilo. Veliko jih je tudi imelo pogoj PCT in se kasneje niso niti več testirali, pri maskah pa ni bilo izjem. Ves čas so bile obvezne," je povedal Mlaj. 

Maske so bile obvezne vse od začetka tega šolskega leta, in to za vse razrede brez izjem. Za šolarje je bilo dolgo, vse do 21. februarja, obvezno tudi samotestiranje trikrat tedensko. Kot covidne omejitve na šolah zdaj ostajajo le še mehurčki. "Čakamo le še na ta zadnji korak sprostitev," nadaljuje ravnatelj, ki pravi, da je zaradi tega pogoja še vedno veliko organizacijskih omejitev. "Tak primer je recimo izvedba kosila. Urnik smo morali prilagoditi mehurčkom, na kosilo tako otroci hodijo po izmenah, saj ni dovolj prostora za vse," pravi. A kljub temu so se v tem času že dobro prilagodili. Lani denimo taborov in šole v naravi ni bilo, leto so to kljub omejitvam uspeli izvesti. Ob prezračevanju in razkuževanju so torej mehurčki edini covidni režim, ki v šoli še živi. 

Tudi otroci so se razveselili blažjih zaščitnih ukrepov.  
Andrej Petelinšek

Maske lahko odložijo tudi dijaki in študentje. Še naprej pa so obvezne za dijake in študente, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo na klinični praksi ali vajah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta