(FOTO) Vlada sprejela sklep o priznanju Palestine, oglasil se je izraelski zunanji minister

STA, M.R., Va, A.L.
30.05.2024 13:48

Na poslopju vlade je že zaplapolala zastava Palestine. Opazili smo jo, še preden je vlada naznanila svojo odločitev glede priznanja palestinske države, ki mora zdaj še v državni zbor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes je na poslopju vlade na Gregorčičevi ulici 20 zaplapolala tudi palestinska zastava.
Robert Balen

To je civilizacijski sklep in "sporočilo miru", je po seji vlade, na tiskovni konferenci vodij vseh treh koalicijskih strank po dveh letih ministrskega zbora, ki ga vodi, povedal premier Robert Golob. Vlada priznava Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah, kot jo določa resolucija OZN (meje iz 1967), oziroma v mejah, kot bi jih določila bodoča mirovna pogajanja sprtih strani, je povedal premier. 

Sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti državi Izrael, je poudaril. Prepričan je, da bodo temu sledile še druge države, ker je napočil trenutek, ko mora ves svet delovati v eni smeri, ki bo vodila v mir in rešitev v smislu dveh držav.

Premier Robert Golob zatrjuje, da priznanje ni predmet kampanje pred evropskimi volitvami.
Robert Balen

Odločitev je sporočilo slovenske vlade obema stranema, da "želimo čimprejšnje in takojšnje končanje spopadov" in prav takšno izpustitev talcev, je še poudaril Golob. 

Državni sekretar Volk: Zdaj se delo šele začenja

Še pred začetkom seje vlade je zunanja ministrica Tanja Fajon izrazila željo, da bi danes na vladi potrdili predlog sklepa za priznanje Palestine. Medtem sprejeti sklep bo državni zbor potrjeval prihodnji torek popoldne na izredni seji, je sporočila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. S tem bi bil proces priznanja Palestine zaključen. Odločitev vlade bo še prej, v ponedeljek, obravnaval odbor DZ za zunanjo politiko."Jaz sama že dolgo časa ne vidim več razlogov za odlašanje, vojna se stopnjuje, v Gazi pogajanj ni, če nič drugega, je tu ključen pritisk," je dejala Fajon.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk pa je pred sejo vlade opozoril, da se s potrditvijo sklepa delo šele začenja. "Delo na tem, da se doseže premirje in da se izpustijo talci in da se ustvari kritična količina držav Evropske unije in po možnosti arabskih držav, posebej zalivskih, da pripravimo začetek mirovne konference," je povedal pred sejo.

Robert Balen

Janša: To je predvolilno zavržno izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok

Poslanec NSi Jožef Horvat je dejal, da njegova stranka ne bo podprla priznanja, hkrati pa mu tudi ne bo nasprotovala. Namen vlade za priznanje Palestine ni zmanjšanje trpljenja Palestincev, je poudaril in dodal, da se priznanje tempira s prihajajočimi evropskimi volitvami. "Slovenska zunanja politika slabo in nezadostno izkorišča možnosti, ki jih ima kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov," je na tiskovni konferenci ob polovici mandata vlade Roberta Goloba dejal Horvat.

Prepričan je, da pričakovanja, ki jih je vlada predstavila na začetku procesa priznanja Palestine, niso bila izpolnjena. "Spopadi se niso končali, talci niso bili izpuščeni, Slovenija pa tudi ne bo priznanja Palestine izpeljala v okviru večje skupine držav članic EU," je dodal.

Da je predlog vlade za priznanje Palestine 10 dni pred volitvami zavržno izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok v politične namene, pa je v odzivu na današnji sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Podobno je popoldne ponovil v kratki izjavi novinarjem. "Odločitev vlade, da v tem trenutku v teh razmerah prizna neobstoječo Palestino, je zgolj izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok za politične namene v času tik pred volitvami in nagrada terorizmu," je dejal.

Sicer pa je Janša danes na seji odbora DZ za notranje zadeve menil, da to dejanje dolgoročno škoduje slovenskim interesom. Edini, ki bo odločitev slovenske vlade pozdravil, bo po njegovem mnenju palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Opozoril je, da je vlada polna besed o jedrni Evropi, o tem, da se mora Slovenija zgledovati po Nemčiji in Franciji, zdaj pa se zgleduje po neuvrščenih državah. Spomnil je tudi, da sta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz pred dvema dnevoma na skupni novinarski konferenci dejala, da priznanje Palestine v tem trenutku ne rešuje ničesar in da za to ni pravi trenutek. Kot je dodal, je tudi danski parlament zavrnil priznanje Palestine.

Janša je med drugim izrazil prepričanje, da danes zaradi sklepa vlade zvonijo telefoni na zunanjem ministrstvu in v uradu predsednika vlade. Slovenija je članica Varnostnega sveta ZN na predlog zaveznikov iz Nata in EU ter v tem organu predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa "neuvrščenih ali Karibov ali arabskih držav", je dodal. "Kar zdaj poslušamo, češ da zdaj rešujemo svet, enostavno ne drži," je opozoril predsednik SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta