(FOTO) Zvečer in ponoči gasilci imeli veliko dela: V Mariboru, na Koroškem in drugod voda zalivala kleti

A.L.
30.05.2019 05:50

Med vikendom nas kljub trenutnemu vremenskemu stanju čakajo višje temperature in več sonca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hladna fronta, ki je včeraj ponoči zajela Slovenijo, je s seboj prinesla obilne padavine, ki povzročajo težave po vsej državi. Že včeraj dopoldne se reke v osrednji in južni Sloveniji močno narasle, ponekod celo prestopile bregove.
Nenavadne vremenske razmere za ta letni čas beležijo tudi v visokogorju. Meja sneženja se je v Julijskih Alpah spustila do nadmorske višine 1500 metrov, na Kredarici so včeraj poročali o 270 centimetrov debeli snežni odeji, ki je bila hkrati tudi najdebelejša v letošnjem letu.
{twitter}https://twitter.com/NeurjeSi/status/1133690042378067968{/twitter}
Padavine in veter so se nadaljevali tudi danes ponoči, zaradi česar so imeli gasilci po vsej državi precej dela. V občini Hoče-Slivnica se je zaradi močnega deževja meteorna voda stekala v lovilni jašek v kletnih prostorih stanovanjskega objekta, gasilci so tam vodo izčrpali, poroča Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Zaradi močnega deževja je v občini Črna na Koroškem meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so odmašili zamašen jašek in preprečili nadalnji vdor vode v kletne prostore.Večja škoda pa pri tem ni nastala. Meteorna voda je kletne prostore zalivala tudi v Mariboru, pa v Lovrencu na Pohorju in v Pucencih. 
Težave so imeli tudi v Kostanjevici na Krki, kjer je že včeraj zvečer reka Krka poplavila cestišče na relaciji Kostanjevica na Krki – Zameško.
V občini Podvelka je zdrsnil zemeljski plaz, v občini Brežice pa se je ob 4.32 na regionalno cesto Brežice-Bizeljsko, malo pred naseljem Župelevec, zaradi vetra in obilnega deževja podrto drevo. 
Težave z obilnimi padavinami imajo tudi na Hrvaškem, najbolj kritično je v Istri. Rekordno dežja, kar 60 odstotkov mesečnega povprečja, je samo včeraj padlo v Rovinju. Podobno je v Medulinu pri Pulju, na Reki, kjer je narasla reka Rječina, pa v Dalmaciji in Šibeniku. Po poročanju tamkajšnjih medijev vse kaže, da bo letošnji maj najbolj moker vse od rekordnega v letu 1954 in najhladnejši v zadnjih 30 letih.   
{twitter}https://twitter.com/24sata_HR/status/1133734746608021504{/twitter}

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo oblačno, občasno bo še deževalo. Do noči bo dež povsod ponehal. Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 14, na Primorskem do 19 °C.
Jutri bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 19 do 22, na Goriškem do 24 °C.
V soboto in nedeljo bo dopoldne sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti, nastale bodo krajevne plohe ali nevihte. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 °C.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta