Gale z novimi imeni: Pri dobavi zaščitne opreme posredovala tudi Urška Bačovnik Janša

A.L.
04.05.2020 09:20

Na javni televiziji so nedavno razkrili nekatere posle z dobavo zaščitne opreme, ki je v času epidemije nujno potrebna v državi. Pravnik Ivan Gale je v oddaji Tarča povedal vse, kar ve o dogajanju na zavodu za blagovne rezerve, kjer so bili zadolženi za nakup zdravstvene in zaščitne opreme za pandemijo. Zdaj je za portal 24 ur povedal nove podrobnosti in izpostavil dodatna imena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gale pravi, da je bila odločitev, da se izpostavi, v prvi vrsti posledica groženj in hudih obtožb takratnemu direktorju Antonu Zakrajšku s strani gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, posredno pa tudi njemu in ostalim sodelavcem zavoda. "Dodatno sem želel opozoriti na zlorabo pooblastil s strani nosilcev izvršilne oblasti in predstaviti javnosti sistemsko korupcijo kot enega največjih problemov sodobne družbe," pravi Gale za 24 ur.
Po Galetovih besedah so bili neprijetno presenečeni, ko so izvedeli, da se bodo nabave vodile preko zavoda. "Prejšnja vlada je zadolžila ministrstvo za zdravje. Kdo pri zdravi pameti bi zavod za blagovne rezerve zadolžil za izvedbo najpomembnejšega javnega naročila v zgodovini RS. Zavod nima znanja s področja zaščitnih sredstev. Takoj v začetku smo bili soočeni z okužbami s koronavirusom pri sodelavcih. Nismo vedeli, ali naj upoštevamo navodila in gremo domov ali naj delamo dalje," pripoveduje za 24 ur. Kot pravi, jih je vlada zadolžila tudi za nabavo živil v vrednosti skoraj 30 milijonov evrov. Gale pove, da je tudi to v nasprotju s predpisi, saj imamo za interventne odkupe AKTRP (Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja, op. a.). Za 24 ur pove, da jih nihče od pristojnih ni poslušal, nato sta kmalu na zavod prišli "gospa Potočnik in gospa Godec, nato še dve sodelavki z UKC (na zavodu sta bili samo enkrat), da bi nam pomagali z vidika stroke. Bilo je izjemno težko in naporno obdobje. Godčeva je v zadnji oddaji Tarča povedala, da je bilo veliko vpitja. Najbolj sta vpili prav Godčeva in Potočnikova. Občasno pa tudi takratni direktor Zakrajšek zaradi vseh pritiskov".

Tvs

Terče večkrat lagal

V obsežnem intervjuju za 24 ur Ivan Gale pove tudi, da o tem, kakšen ključ je imela medresorska skupina za pregledovanje ponudb, še danes ne ve. "Se je pa sej skupine v imenu zavoda udeleževal gospod Terče, kjer pa se je prepiral z ostalimi, predvsem s predsednikom Damijanom Jaklinom. Večkrat je tudi lagal na seji. Sam sem bil zgolj na eni izmed sej, ker me je tja poslal Terče. Bil sem napaden s strani gospoda Jaklina in tudi ostalih glede vzpostavitve zračnega mostu s Čingdaom. Terče je lagal, da imamo na zavodu že sklenjeno pogodbo s špediterjem in še nekatere druge stvari. Ko me je Jaklin zagledal in videl, da ni Terčeta, je znorel in klical ministra Počivalška in državnega sekretarja Cantaruttija, da mora Terče takoj priti na sejo. Če je minister Počivalšek govoril, da Terče ni imel nobene pomembnejše vloge, ne vem, zakaj so ga imeli vsi zunanji za šefa vsega na zavodu," se sprašuje Ivan Gale. Kot še pove za 24 ur, je minister Počivalšek imenoval svojo projektno skupino samo dan kasneje, ko je bila ustanovljena medresorska skupina. Takrat naj bi Počivalšek Galetu rekel, da je ustanovitev skupine pogojeval premier Janez Janša in da bi bil v nasprotnem primeru takratni direktor Zakrajšek zamenjan.

Nebojsa Tejič/sta

Posredovala tudi Urška Bačovnik Janša

Na vprašanje, kdaj so se začeli neposredni pritiski in kdaj je ugotovil, da je nekaj sumljivega, za 24 ur odgovarja: "Takoj prve dni. Kasneje s prihodom gospoda Terčeta pa sploh." Kot pravi, so se mu v začetku zdeli sumljivi vsi posli z ventilatorji, najbolj posrednikov genEplanet, potem Dobnik Trade, Acron, Pečečnik, Medicop, Inovatio, Cross Continental, Hmezad-TMT ... "To že v času sklepanja. Vendar robe ni bilo, signali za sklepanje pa so na začetku prihajali z MGRT in MORS, potem pa smo bili odvisni samo od MDS, ki pa menda ni pregledala zelo velikega števila ponudb. Veliko ponudnikov je klicalo, zakaj se njihova ponudba ne sprejme, ker imajo konkurenčne cene in vsa dokazila. Mi nismo mogli nič, kot to posredovati naprej in prositi za pomoč. Pa prevoz Trade Air iz mesta Čingdao."
Ivan Gale je za 24 ur razkril tudi elektronsko sporočilo Urške Bačovnik Janša, žene aktualnega premierja, ki je posredovala za sklenitev posla s podjetjem moža predstojnice infekcijskega oddelka v Splošni bolnišnici Celje. "Gospod Miran Blatnik je direktor podjetja Xan-max, s katerim je zavod sklenil v soboto, 21. 3. 2020, pogodbo (za maske, ščitnike in obleke v višini 9,8 milijona evrov, pogodba pa je bila po javnih podatkih kasneje stornirana, op. a.). Se je takrat zelo mudilo s sklenitvijo, vodja financ zavoda pa je ostal brez besed, ko je preveril boniteto ponudnika," razkriva Gale.
{twitter}https://twitter.com/bacovnik/status/1257204056298266624{/twitter}
Na vprašanje, kdo vse od vplivnežev poleg tistih, ki so že javno znani, je že klical na zavod za blagovne rezerve in zahteval sklenitev posla, plačilo avansa, pa Ivan Gale odgovarja: "Sam vem za SMS Alenke Jeraj (za Inpro iz NM), klical je Roman Končar in govoril z Zakrajškom, ko je bil ta še na zavodu, vendar ne vem, za koga je lobiral. Bi mogli vprašati Zakrajška. Meni se je zdelo čudno takrat, kdo vse se ukvarja s prodajo zaščitnih sredstev. Klical me je tudi gospod Franc Breznik, pa se ne spomnim, za katerega ponudnika. Večkrat sem govoril z županom Škofljice Ivanom Jordanom, vendar on je dal kontakt na Poljskem, ki bi povezal državo neposredno s kitajskimi proizvajalci. Potem s tem ni bilo nič, najbrž ker ni šlo prek slovenskega podjetja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta