Glasovanje o Golobovi vladi predvidoma v sredo, 1. junija

STA, Va
26.05.2022 16:13

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mandatar Robert Golob po potrditvi za premierja potrebuje še ministrsko ekipo. 
Robert Balen

Kolegij predsednice državnega zbora se bo v ponedeljek dogovoril o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo poslanke in poslanci glasovali o listi ministrskih kandidatov 15. slovenske vlade pod vodstvom prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Če bo kolegij potrdil predlog, bo izredna seja DZ že naslednjo sredo, 1. junija, je razvidno s spletne strani DZ.

Državni zbor je na tajnem glasovanju to sredo Goloba izvolil za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Mandatar za sestavo 15. slovenske vlade je v DZ še isti dan vložil listo ministrskih kandidatov in temelji na obstoječem razrezu ministrstev, saj je SDS spremembo števila ministrstev začasno zaustavila s predlogom za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi. 

Robert Golob: "Moja ključna zaveza je, da bodo ljudje dobili upanje za boljšo prihodnost, saj si to zaslužijo"

Prva zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi DZ so že sklicana. Cilj bodočih vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levice je vlado sestaviti do 3. junija. Glede na predlog za sklic izredne seje DZ pa bi lahko, če na zaslišanjih ministrskih kandidatov ne bo večjih presenečenj, DZ o novi vladi glasoval že 1. junija.

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Kot je še razvidno s spletne strani DZ, bo kolegij predsednice DZ v ponedeljek obravnaval tudi predlog dopolnitve finančnega načrta DZ za leti 2022 in 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta