Glavna pošiljka dežja v nedeljo in ponedeljek, ne bo pa hladno

M.R.
26.10.2018 13:48

Pred nami je konec tedna in glede na to, da so šoloobvezni otroci prihodnji teden na počitnicah, bo marsikdo, ki sicer dela, ostal doma. A vreme ne bo prav po godu. Meteorologi namreč za nekatere dele države napovedujejo zelo slabo vreme za konec tega in pričetek prihodnjega tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedelja in ponedljek bosta precej deževna.
Janko Rath

Tako bo na Severnem Primorskem lahko ponekod zapadlo tudi 300 litrov dežja na kvadratni meter, nam je pojasnil dežurni meteorolog pri agenciji za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. Vendar tudi na tem območju ne bo povsod tako hudo. Najhuje naj bi bilo na Bovškem, pravi in opozarja, da gre za zelo težko predvidljivo vreme, kar pomeni, da ni nujno, da se bodo te napovedi tudi uresničile. Največ padavin bo sicer imelo območje Karnijskih Alp v Italiji. Tam bi lahko ponekod zapadlo celo prek 500 litrov dežja na kvadratni meter. Precej manj padavin pa bo na severovzhodu, kjer bi lahko padlo okoli 20 litrov dežja. 
Že jutri bo po večini oblačno in na severozahodu bo že močneje deževalo, občasno pa se bodo padavine razširile tudi na južne in srednje kraje ter proti severovzhodu. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter in ob morju jugo. Ne bo pa hladno, saj vremenoslovci napovedujejo, da bodo jutranje temperature od 9 do 14 stopinj Celzija,dnevne pa od 14 do 16, ob morju celo do 22 stopinj Celzija. 
Glavna pošiljka dežja pa pride v nedeljo in ponedeljek. Padavine bodo, kot rečeno, močnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, na zahodu bo tudi kakšna nevihta. 
Velkavrh je tudi povedal, da se bo v torek na vzhodu oblačnost že odpirala in bo večinoma suho, na zahodu pa bo še občasno deževalo, a bistveno manj kot pred tem. 
Ker prihaja k nam topla zračna masa, se ponoči ne bo nikjer tako shladilo, da bi lahko dež prešel v sneg. "Nobenih ohladitev ne bo," je povedal in dodal, da bi lahko prineslo kvečjemu kak puščavski pesek. 

Brez opozoril pred poplavami

Arsovi hidrologi ob tako obilnih padavinah za zdaj še niso izdali morebitnega opozorila zaradi možnosti poplavljanja na območjih z največ padavinami. Danes so zapisali, da so pretoki rek po državi mali in ustaljeni. Jutri bodo začele naraščati reke na zahodu in jugu države ter v hribovitem delu severne Slovenije. V nedeljo bodo naraščale reke v večjem delu države in bodo predvidoma dosegle velike pretoke in naraščanje rek se lahko nadaljuje tudi v začetku prihodnjega tedna. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta