Golob se nagiba k podpori Jankoviću. Kaj je povedal o odhodu Barbutovskega?

L. M.
11.08.2022 13:47

Ne bom zanikal, da vidim župana Jankovića kot tistega, ki je najbolj primeren, da nadaljuje še en mandat, je na vprašanje, ali bo stranka na lokalnih volitvah v Ljubljani podprla dosedanjega župana, odgovoril premier Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob vidi Zorana Jankovića kot najbolj primernega župana Ljubljane.
Borut Živulovič

Predsednik vlade Robert Golob je po današnjem srečanju s predstavniki organizacij, ki zastopajo interese mladih in starejših, komentiral tudi aktualno politično dogajanje. Na vprašanje, ali bo stranka na lokalnih volitvah v Ljubljani podprla dosedanjega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki bo novembra kandidiral že za šesti zaporedni županski mandat, je Golob odgovoril, da ne zanika, da dosedanjega ljubljanskega župana vidi kot najbolj primernega, da še naprej vodi prestolnico. "Sam se nagibam k temu, da ga stranka podpre," je dejal Golob in dodal, da v Gibanju Svoboda na lokalnih volitvah v Ljubljani ne bodo postopali nič drugače kot v ostalih slovenskih občinah. Včeraj je o lokalnih volitvah že razpravljal izvršni odbor stranke, o tem, koga bo stranka podprla na lokalnih volitvah, pa bo prihodnji teden odločal svet stranke.

Golob: Barbutovskemu bolj ustrezajo druge vloge

Golob je komentiral tudi kadrovsko zamenjavo na vrhu vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Dragan Barbutovski, ki ga je vlada za vršilca dolžnosti direktorja Ukoma imenovala na svoji prvi seji, namreč zapušča omenjeni položaj, namesto njega pa bo na predlog Goloba omenjeno mesto zasedla nekdanja novinarka na RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman. Golob je ocenil, da je bil Barbutovski pri vodenju vladnega urada "zmerno uspešen". "V tem času, ko je bil z nami, smo ugotovili, da mu neizmerno bolj ustrezajo druge vloge, zato smo ga premestili v kabinet. Gospod Barbutovski ne zapušča vlade, tudi ni član stranke Gibanje Svoboda, od zdaj naprej pa bo svetovalec v kabinetu za področje medijskega komuniciranja. Verjamem, da mu je ta vloga bolj pisana na kožo kot vodenja urada s 40 zaposlenimi," je pojasnil Golob. Že včeraj so iz premierjevega kabineta sporočili, da bo Barbutovski po novem zadolžen za področje komuniciranja z mednarodno javnostjo, predsednik vlade pa se bo z dosedanjim šefom Ukoma sestal in pogovoril jutri.

Petra Bezjak Cirman je bila pred prihodom na Ukom novinarka in predsednica sveta delavcev na RTV Slovenija.
Daniel Novaković/STA

O imenovanju Bezjak Cirman za vršilko dolžnosti direktorice Ukoma bo vlada odločala v prihodnjih dneh. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je včeraj sporočil, da bo ugodil prošnji Bezjak Cirman za skrajšanje odpovednega roka, da bo z delom direktorice vladnega urada za komuniciranje lahko začela naslednji teden. "Ukom želimo krepiti z ljudmi, ki razumejo, kam pripelje politizacija novinarstva in kam pripelje nediskriminatorno širjenje sovražnega govora," je dejal Golob in dodal, da so sovražnemu govoru v medijih napovedali vojno že pred volitvami. "Želim si, da bosta vlada in parlament v naslednjih mesecih zelo odločno delovala proti sovražnemu govoru v medijih," je dodal predsednik vlade.

"Takšnega sodelavca si lahko samo želim"

Bezjak Cirman je bila doslej predsednica sveta delavcev RTVS, kot predstavnica zaposlenih pa je bila tudi članica nadzornega sveta javnega zavoda. V javnosti je znana tudi kot soproga novinarja in odgovornega urednika spletnega portala Necenzurirano Primoža Cirmana. Glede slednjega je že zaokrožila informacija, da utegne jeseni prevzeti vodenje spletnega portala Siol.net. "Primož Cirman je eden najboljših, če ne celo najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji. Če bo kdaj to želel, ga vzamem v službo kamorkoli," je za Delo včeraj izjavil Golob. Predsednik vlade je danes poudaril, da pri njegovi izjavi ni šlo za povabilo Cirmanu, ampak samo za izraz spoštovanja. "Mogoče se bom spet vrnil v zasebni sektor in mogoče se bo gospod Cirman takrat odločil, da zapusti novinarske vode. Takšnega sodelavca si lahko samo želim," je dejal Golob in dodal, da upa, da ni kdo ljubosumen.

Primož Cirman naj bi jeseni prevzel vodenje portala Siol.
Sašo Bizjak

Največja koalicijska stranka se bo že v kratkem okrepila z novo sodelavko na področju odnosov z javnostmi. To bo postala nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković. Golob je ocenil, da v tem ni nič nenavadnega, saj da v večini strank za odnose z javnostmi skrbijo nekdanji novinarji: "Ali je prvič, da so se novinarji pojavili v politiki s pojavom Svobode? Ali se je zgodilo prvič, da so novinarji kandidirali za poslance? Zagotovo ne. V resnici se čudim odzivom, kot da samo Svoboda ne sme imeti novinarjev med poslanci in za piarovca ne sme imeti novinarja."

Ob tem je poudaril, da posamezniki, ki se zaposlijo kot predstavniki za stike z javnostmi v stranki, prevzamejo javno funkcijo: "Potem ni več špekulacij, kdo dela za koga in kdo ne dela za koga, ki so se pojavile že pred volitvami in se zdaj lansirajo ob popolnoma nepomembni priložnosti." Ob tem spomnimo, da je Gibanje Svoboda za strokovnega sodelavca pri parlamentarni preiskovalni komisiji, ki bo pod drobnogled vzela domnevno nezakonito financiranje političnih strank, predlagalo novinarja portala Necenzurirano Tomaža Modica. Državni zbor je pogodbo za sodelovanje z Modicem podpisal konec julija, v SDS pa zahtevajo njegovo izločitev, ker menijo, da je kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije v konfliktu interesov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta