Gorenje je za Hisense ključni test

Srečko Klapš, Qingdao
18.12.2019 20:11

Obiskali smo sedež podjetja Hisense International v kitajskem mestu Quingdao. Načrti: Gorenje in Hisense v Evropi do dveh milijard evrov prihodkov letno. Tehnologija in komponente Gorenja v novi mehiški in kitajski tovarni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je skupina Hisense s sedežem v kitajskem mestu Qingdao, ki zaposluje 90 tisoč ljudi, ustvarila 17 milijard ameriških dolarjev prihodkov.
Arhiv Večera

Predsednik uprave podjetja Hisense International in glavni direktor Gorenja dr. Lan Lin je včeraj na sedežu skupine Hisense v kitajskem mestu Qingdao dodatno predstavil načrte skupine in Gorenja. Lani je skupina Hisense, ki zaposluje 90 tisoč ljudi, ustvarila 17 milijard ameriških dolarjev prihodkov. Za prihodnje leto Lin za skupino napoveduje okoli 20 milijard dolarjev prihodkov in, kot je dejal, ti niso več odvisni le od prodaje televizorjev in hladilnikov, ampak imajo tudi po zaslugi Gorenja celotno paleto gospodinjskih aparatov.

Dr. Lan Lin: "Glede na to, da smo prevzeli Sharp, Toshibo in nazadnje Gorenje, načrtujemo, da bomo s sinergijami pridobili dve petini naše rasti."
Andrej Petelinšek

Za 65 milijonov evrov naložb v Velenju

"Gorenje bo za nas ključni test, saj smo prvič uspeli prevzeti družbo z deset tisoč zaposlenimi in nad milijardo evrov prihodka. Če nam ga uspe prestrukturirati in stabilizirati poslovanje ter poslovati z nekaj deset milijoni evrov dobička, potem se bomo lahko lotili še večjih zgodb," je dejal Lin.
Čeprav je odločitev o gradnji 30 milijonov evrov vredne tovarne televizorjev zamrznjena, Lin verjame, da bo ta stala v Velenju. Zanjo je predvideno zemljišče znotraj tovarne, pred nekdanjim razstavno-prodajnim salonom. Še prej nameravajo v posodobitev dveh proizvodnih linij kuhinjskih aparatov vložiti 35 milijonov evrov, in sicer v dveh fazah v obdobju od devet do petnajst mesecev. "Za Gorenje je ključna proizvodnja pečic in pralnih strojev. Tudi zato, ker bomo na Kitajskem zgradili novo tovarno, ki bo temeljila na novih tehnoloških in proizvodnih linijah iz Velenja." Lan Lin možnosti za povečanje prihodkov vidi tudi v sinergijah s tovarno v Mehiki, ki jo bodo v Monterreyju začeli graditi januarja in kamor bi lahko dobavljali komponente tudi iz Gorenja.

Čeprav je odločitev o gradnji 30 milijonov evrov vredne tovarne televizorjev zamrznjena, Lan Lin verjame, da bo ta stala v Velenju.
Andrej Petelinšek

Evropske upravljavske niti bodo vlekli iz Ljubljane

Odločitev o vzpostavitvi sedeža za upravljanje skupine Hisense Gorenje Europe na območje okoli Ljubljane, blizu avtoceste, pa je že dokončna, saj želijo iz Slovenije voditi vse evropske prodajne in marketinške operacije za Gorenje in Hisense, kar so sicer sprva načrtovali v Münchnu. "To bo velika pridobitev tudi za Slovenijo, saj si bodo tam naše ključne stranke ogledovale izdelke in sklepale posle." Lin je ponovil, da se bo na novo lokacijo vozilo okoli sto uslužbencev. Razvojni oddelek ostaja v Velenju in ga bodo novi lastniki še krepili. "V prihodnjih treh letih bi lahko prihodki Gorenja in Hisenseja v Evropi presegli dve milijardi evrov."
Natančne številke morebitnih presežnih delavcev, predvsem v režiji, tudi na sedežu Hisenseja v Qingdau še niso razkrili. Lin je povedal le, da bodo zaradi sinergij zmanjšali število zaposlenih v prodaji v celotni skupini Gorenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta