Gospodarske napovedi: Rast v Sloveniji bo do konca 2021 ostala stabilna

Darja Kocbek Darja Kocbek
07.11.2019 18:34

Tudi evropsko gospodarstvo po oceni Evropske komisije v jesenski gospodarski napovedi čaka daljše obdobje bolj umirjene rasti in omejene inflacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rast se ohlaja, a ostaja trdna, v jesenski gospodarski napovedi Evropska komisija povzema razmere v Sloveniji. 
Janko Rath

Rast se ohlaja, a ostaja trdna, v jesenski gospodarski napovedi Evropska komisija povzema razmere v Sloveniji. V prvi polovici tega leta se je rast slovenskega gospodarstva po ugotovitvah analitikov v Bruslju upočasnila zaradi šibkejšega povpraševanja iz tujine. Do konca leta 2021, za kolikor velja napoved, bo ostala stabilna. Domače povpraševanje bo ostalo krepko, inflacija se bo v letih 2020 in 2021 rahlo povečala, Slovenija bo še naprej imela javnofinančni presežek.
Evropska komisija napoveduje, da se bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) v letu 2019 povečal za 2,6 odstotka, v letih 2020 in 2021 pa za 2,7 odstotka. Ta napoved rasti je v primerjavi z julijsko nižja za 0,6-odstotne točke za leto 2019 in za 0,1-odstotne točke za leto 2020. Leta 2018 se je slovenski BDP povečal za 4,1 odstotka.


Domače povpraševanje gonilo rasti

Domače povpraševanje bo ostalo glavno gonilo rasti, podkrepljeno bo z rastjo zaposlovanja in plač ter ugodnimi pogoji za najem bančnih posojil. Investicije bodo ohranile sedanji trend rasti. Uvoz bo še naprej rasel hitreje od izvoza, javnofinančni primanjkljaj bo letos dosegel 5,8 odstotka BDP, v letu 2021 se bo znižal na 5,1 odstotka, navaja Evropska komisija.
Stopnja brezposelnosti bo po njeni oceni letos 4,4-odstotna, v letih 2020 in 2021 pa 4,2-odstotna. Lani je bila brezposelnost v Sloveniji 5,1-odstotna. Zaposlenost se bo letos povečala za 2,3 odstotka, v prihodnjem letu in leta 2021 se bo njena rast nekoliko umirila. Plače na zaposlenega se bodo do konca leta 2021 v povprečju povečale za 3,6 odstotka.

"Komisija ni upoštevala zadnjih ukrepov Banke Slovenije"

"Komisija zaradi ohlajanja gospodarstva v EU predvideva znižanje izvoza, ne pa tudi domače potrošnje, ki naj bi ostala stabilna. To oceno med drugim utemeljuje tudi z ugodnimi pogoji kreditiranja prebivalstva, kar kaže na to, da komisija ni upoštevala najnovejših ukrepov Banke Slovenije glede omejitev kreditiranja, ki bodo imeli pomemben vpliv na domačo potrošnjo," je v odzivu na napoved Evropske komisije za Slovenijo na svoji spletni strani napisala poslanka Evropskega parlamenta Romana Tomc.
Za evropsko gospodarstvo Evropska komisija navaja, da raste sedmo leto zapored, rast pa naj bi se nadaljevala tudi v letih 2020 in 2021. Trgi dela ostajajo močni in brezposelnost se še naprej zmanjšuje. Vendar je zunanje okolje precej manj spodbudno, kar je povezano z veliko negotovostjo. To vpliva zlasti na predelovalni sektor, ki se sooča tudi s strukturnimi spremembami. Zato kaže, da evropsko gospodarstvo čaka daljše obdobje bolj umirjene rasti in omejene inflacije.
BDP držav evrskega območja naj bi se letos povečal za 1,1 odstotka, v letih 2020 in 2021 pa za 1,2 odstotka. V celotni EU naj bi njegova rast v vseh treh letih dosegla 1,4 odstotka. Bruseljska ocena osnutkov proračunskih načrtov članic za prihodnje leto se po poročanju STA pričakuje 20. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta