Gregor Virant direktor pri OECD, od septembra ima službo v Parizu

02.09.2019 17:26

Prijavil se je na razpis in bil izbran, evropeiziral bo javne uprave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Virant
Tit Kosir

Na twitterju - zelo aktiven tviteraš je - sprejema čestitke in se zahvaljuje. Nekdanji slovenski minister (najbolj je ostal v spominu, ko je vodil resor za javno upravo in reformiral sistem plač v javnem sektorju) dr. Gregor Virant ima po novem visoko funkcijo v Evropi. S septembrom je postal direktor programa Sigma pri OECD s sedežem v Parizu.
Sigma je skupni program Evropske komisije in OECD. Glavna naloga Sigme je ocenjevanje napredka kandidatk za Evropsko unijo pri reformi javne uprave, podpora Evropski komisiji in vladam držav kandidatk, držav vzhodnega partnerstva (Eastern partnership) in tako imenovane južne soseščine (Souhern neighbourhood) pri reformi/evropeiziranju javne uprave.
Virant je strokovnjak za javno upravo, kot praktik in teoretik s profesuro na Fakulteti za upravo. Ko se je umaknil iz domače politike, je o javni upravi svetoval med drugim v Srbiji pa v Ukrajini.
{twitter}https://twitter.com/GregorVirant1/status/1168256231187865600{/twitter}
"Med zaposlenimi (v Sigmi) je veliko nekdanjih visokih uslužbencev iz držav članic, ki so izpeljali reforme ali pomagali pri reformah v svojih državah," je povedal za Finance. Pa tudi to, da nihče ni posredoval za njegovo službo, kar ga izjemno veseli: "Razpis je bil objavljen decembra lani in končan aprila. Po mojih neuradnih informacijah je bilo blizu 100 kandidatov. Postopek je bil mega profesionalen. Prvi nabor je bil narejen na podlagi življenjepisa, nato avtomatiziran video intervju z okoli 25 do 30 kandidati, nato intervju v Parizu s šestimi in nazadnje za štiri kandidate celodnevni test vodstvenih in menedžerskih sposobnosti, ki je vključeval simulacija primerov, igranje vlog, test logičnega sklepanja ... Kot najboljšega kandidata me je predlagala izbirna komisija, imenoval pa generalni sekretar OECD Gurria." In: "Zame ni lobiral nihče. To me je najbolj razveselilo: da prideš v okolje, kjer lahko res računaš na profesionalen in fer postopek."
Virantov mandat je triletni, z možnostjo podaljšanja. Povedal je tudi, koliko bo zaslužil: "Neto osnovna plača je 10 tisoč evrov, z dodatki med 12 in 13 tisoč."
Mimogrede: pretekle dni je Gregor Virant tvitnil, da je velik problem, če je generalni sekretar LMŠ res posredoval za službo Igorja Šoltesa v Uradnem listu, d. o. o. Šoltes je danes napovedal, da bo svojo prijavo za direktorja Uradnega lista umaknil.  Premier Marjan Šarec je konec prejšnjega tedna oznanil, da Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta