Greta Thunberg v Strasbourgu: Hiša gori. Čas je za paniko

"Dobro, če nočete poslušati mene. Sem ne nazadnje le 16-letna šolarka s Švedske. Ampak ne morete ignorirati znanosti in znanstvenikov. Ali milijonov otrok, ki protestirajo," je mlada švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg danes dejala poslancem evropskega parlamenta v Strasbourgu. Izjemen, čustven govor pospremljen z ovacijami in aplavzi, med njim je celo zajokala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlada aktivistka pred evropskimi poslanci. 
Patrick Seeger

"Sem Greta Thunberg. Hvala, da me gostite. To je odlična priložnost, da s tega mesta sporočim skrbi mladih ljudi, kot sem jaz. Skrbi nas naraščajoča podnebna kriza." Greta Thunberg, 16-letna švedska aktivistka, ki je sprožila globalno gibanje mladih za podnebno pravičnost, se je danes pogumno, odločno postavila pred evropske poslance, še pred tem pa pred novinarje. Deluje pristno, iskreno, neposredno, odgovarja kratko, ne dolgovezi. Govori preproste stvari, ki bi jih vsi morali razumeti. Izžareva posebno karizmo, daje občutek popolne nepokvarjenosti s političnimi preigravanji.

"Okno se bo zaprlo"

Političnim voditeljem je tudi prek mikrofonov evropskega parlamenta sporočila, da je čas za ukrepanje, rekoč: "To okno, ko je še možno spremeniti stvari, se bo zaprlo." Pa vas poslušajo in slišijo, je priletelo vprašanje za Švedinjo. "Bomo videli. Bomo videli, kako bodo ukrepali," je odvrnila. Nato je popoldan, ko je nastopila pred okoljskim odborom, dejala bolj dramatično: "Čas je za paniko. Radi bi, da ukrepate kot v primeru, ko hiša gori. Veliko politikov mi je reklo, da panika ne vodi k ničemur dobremu. S tem se strinjam. Ampak ko hiša gori in jo želiš rešiti, je določena stopnja panike potrebna." Politikom je očitala, da so imeli že tri izredna zasedanja zaradi brexita, nobenega pa zaradi grozečega okoljskega kolapsa. V primeru pariške cerkve Notre Dame, ki je zagorela, so se takoj, nemudoma oglasili veliki donatorji, ki bodo pomagali z milijoni. Da bi rada videla nekaj tega notredamskega, "katedralskega mišljenja" v primeru podnebja, se je odzvala aktivistka.  

"Narediti najboljše ni več dovolj"

Mladi, ki zadnje tedna protestirajo, sodelujejo v tako imenovanem podnebnem štrajku, opravljajo po mnenju Thunbergove izjemno delo, to je borba za prihodnost, lahko so ponosni nase. Sama volilne pravice še nima, a sporoča tistim, ki jo imajo, naj jo izkoristijo: "Izkoristite možnost, da lahko vplivate na stvari." Pred parlamentarnim odborom za okolje, varno hrano in zdravje je, ko je govorila o onesnaževanju oceanov, krčenju gozdov, eroziji zemlje, celo zajokala. "Narediti najboljše, kar lahko, ni več dovolj. Narediti moramo, kar je domala nemogoče. Zbudite se. Dobro, če nočete poslušati mene. Sem ne nazadnje le 16-letna šolarka s Švedske. Ampak ne morete ignorirati znanosti in znanstvenikov. Ali milijonov otrok, ki protestirajo in se borijo za pravico do prihodnosti," je sklenila izjemen nastop. 

"Slišali smo vas"

Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani se je z mlado aktivistko srečal dopoldan: "Rekel sem ji, naj se nikoli ne neha boriti za stvari, v katere verjame. Mladim ljudem bi rad povedal, da je evropski parlament na vaši strani, vaš poziv k ukrepanju je bil slišan." Italijan meni, da je Evropska unija že sedaj v prvih vrstah tistih, ki ukrepajo zoper klimatske spremembe. "Nihče na svetu ni naredil več, da bi zmanjšal emisije, porabo energije in povečal njeno produkcijo iz obnovljivih virov." Navedel je, da je EU v obdobju 1990-2016 emisije izpušnih plinov zmanjšala za 23 odstotkov, kar da je "globalni rekord".
{twitter}https://twitter.com/GretaThunberg/status/1118077647152664576{/twitter}

Ključnih 12 let

Evropski poslanci so nedavno z veliko večino podprli direktivo o prepovedi plastike za enkratno uporabo do leta 2021, da bi s tem zmanjšali onesnaževanje v morjih. Cilji so, tako Tajani, še bolj ambiciozni, dosežejo jih lahko s sodelovanjem industrije in razvojnih oddelkov v smeri trajnostnega gospodarstva. "Mladi želijo upanje za prihodnost. Ne bomo jih razočarali," je sklenil. Sodeč po zadnjih poročilih OZN bo naslednjih 12 let ključnih, da se človeštvo izogne katastrofi. Stroški ekstremnih vremenskih pojavov in poplav stanejo milijarde. Evropska okoljska agencija celo ocenjuje, da bo do leta 2030 na 50 odstotkih onesnaženih območij pod vprašajem dostop do pitne vode.
Greta Thunberg potuje z vlakom. Tudi do Strasbourga se je pripeljala tako. Ker ima velikonočne počitnice, nadaljuje pot v Rim, kjer bo obiskala parlament, italijanski senat in Vatikan. V petek bo podprla rimski podnebni štrajk mladih. 
{twitter}https://twitter.com/GretaThunberg/status/1117315809733423105{/twitter}
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta