Gripa letos usodna za 160 ljudi

Največ težav, povezanih z gripo, ki so se končale s smrtjo pacientov, so imeli v Murski Soboti. Oboleli tudi nekateri, ki so se cepili, a so imeli blažji potek bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo v prvih treh mesecih leta je zaradi gripe kot glavne ali dodatne diagnoze v murskosoboški bolnišnici umrlo kar 30 ljudi.
Aleš Cipot

Posledice letošnje gripe so hujše kot pretekla leta - zaradi zapletov, povezanih s to boleznijo, je v Sloveniji umrlo 160 ljudi. V Mariboru je bila glede na število obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Zaznali so celo nekaj manj obolelih. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe. Kot so pojasnili, je gripa sicer lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid.
V ptujski bolnišnici pa je to leto zaradi gripe umrlo pet bolnikov. Kot pravi Teodor Pevec, strokovni vodja bolnišnice, letos število bolnišničnih obravnav zaradi gripe ni odstopalo od preteklih let.

Celje: Letos hospitaliziranih 329 pacientov z gripo

V celjski bolnišnici so gripo potrdili pri 655 pacientih, ki so bili v ambulantni ali v hospitalni obravnavi. Od teh je bilo 329 pacientov hospitaliziranih. Vzročno povezavo med smrtjo in gripo oziroma obolenji, ki so se razvila iz gripe, so ugotovili pri desetih pacientih. Eden od njih je bila oseba srednjih let brez pomembnih spremljajočih bolezni.
"Ker lani pojav gripe in drugih virusnih obolenj ni bil tako množičen kot letos oziroma ni odstopal od pojavnosti v preteklih letih, podrobnejših analiz nismo delali, zato neposredne primerjave ne moremo narediti. Približno oceno pa lahko najdemo v povprečnem dnevnem staležu hospitaliziranih pacientov z gripo. Ta je bil v času viška epidemije gripe v letu 2018 13 pacientov, v letu 2019 pa 31 pacientov," pojasnjujejo v celjski bolnišnici.

Murska Sobota: Obolelih iz leta v leto več

Gripa je letošnjo zimo v Prekmurju pokazala svojo moč. V murskosoboški bolnišnici so zaradi epidemije sezonske gripe morali obiske kar dvakrat omejiti na enega zdravega obiskovalca, vmes pa so jih celo popolnoma prepovedali. Samo v prvih treh mesecih je namreč zaradi gripe kot glavne ali dodatne diagnoze umrlo kar 30 ljudi. Najpogostejši so bili zapleti zaradi bolezni dihal in srca. Lani je v celem letu umrlo 18 ljudi, leto prej pa 13.
Leta 2017 so v murskosoboški bolnišnici zdravili 236 bolnikov, lani 342, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa kar 369. Ljudje so letos za gripo zboleli prej, bila je v hujši obliki kot prejšnja leta, prizadela pa ni samo kroničnih bolnikov, temveč tudi mlajše, so sporočili iz murskosoboške bolnišnice. Najmlajši bolnik s smrtnim izidom je bil tako star 63 let. Sicer pa so večinoma zbolevali necepljeni ljudje, cepljeni bolniki pa so večinoma imeli blažjo obliko bolezni.
Iz murskosoboške bolnišnice še sporočajo, da so si pri oskrbi bolnikov pomagati tudi s tako imenovano enoto za izolacijo, ki je v prenovljenih prostorih stare porodnišnice.


Slovenj Gradec: Umrlo šest ljudi

V Splošni bolnišnici (SB) Slovenj Gradec so v letošnji sezoni do zdaj obravnavali 157 pacientov z gripo (137 so jih hospitalizirali, 20 so jih obravnavali ambulantno). "Ambulantno smo obravnavali mlajše paciente (povprečna starost ambulantnih pacientov je letos 15 let), hospitalno je bila starostna struktura heterogena s povprečno starostjo 47 let. Šest ljudi je zaradi gripe umrlo (posreden ali neposreden vzrok smrti), od tega tri mlajše osebe s pridruženimi hudimi kroničnimi obolenji," nam je povedala Jana Makuc, zdravnica in strokovna direktorica bolnišnice.
V sezoni 2017/2018 so v primerljivem časovnem obdobju obravnavali 117 pacientov z gripo (94 hospitaliziranih, 23 pa obravnavanih ambulantno). Ambulantno je bila povprečna starost 17 let, hospitalno 51 let (40 odstotkov hospitaliziranih, tj. 38 oseb, je bilo otrok). Gripa je bila vzrok smrti pri dveh starejših pacientih. "Zaposlenim vsako leto ponudimo možnost cepljenja proti gripi, letos smo izvedli aktivno promocijo cepljenja, cepilo se je 20 odstotkov vseh zaposlenih," je dodala Jana Makuc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta