Guverner: LMŠ za Damijana, SMC bi Vasleta

STA, VČ
27.11.2018 14:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Profesor ekonomije in nekdanji minister dr. Jože P. Damijan je po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića kandidat LMŠ za novega guvernerja Banke Slovenije. "To smo povedali predsedniku države Borutu Pahorju, pri čemer se zavedamo, da Damijan nima dovolj glasov," je povedal po pogovorih. "Če bo Pahor predlagal koga drugega, se bomo z njim pogovorili in se nato odločili," je dodal Golubović in dejal, da v LMŠ sedaj ne podpirajo nikogar drugega. Sta pa s Pahorjem govorila tudi o drugih možnostih, a o imenih danes ni želel govoriti. Golubović je priznal, da se v koaliciji o kandidatu še pogovarjajo, a da se o enotni podpori enemu niso dogovorili. "Pustimo se presenetiti," je pospremil vprašanje, ali je možno, da v Pahorjevem drugem izbornem krogu spet ne bi bil izbran noben kandidat oziroma ne bi imel dovolj podpore, da sede na guvernerski položaj.   
Za guvernersko mesto se ob Damijanu potegujejo še en profesor ekonomije z EF v Ljubljani dr. Igor Masten, v. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle, Eva Lorenčič iz frankfurtske ECB in nekdanji prvi mož Kada Tomaž Toplak. O šestem kandidatu, ki ga nekateri omenjajo, danes ni bil govor, je še povedal Golubović.
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je povedal, da podpirajo Damijana, pa tudi Vasleta. Za to so se odločili po pogovorih z vsemi kandidati. S predsednikom republike je govoril tudi o kandidatih za varuha človekovih pravic. Tudi tu podpirajo dva kandidata, Petra Svetino in Roka Svetliča. Zdajšnji ombudsmanki Vlasti Nussdorfer mandat poteče v začetku 2019. "Sem optimist tako glede izbire guvernerja in varuha," je dejal Han. "To pa zato, ker menim, da smo v DZ vsi dovolj politično modri, da se ne bomo prepirali."
Po drugi strani je kandidat vladne SMC za guvernerja Banke Slovenije po besedah vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča v. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle. "Če bo predsednik republike Borut Pahor predlagal koga drugega, se bomo znotraj stranke znova pogovorili," je povedal. Za podporo Vasletu so se odločili na podlagi predstavitev vseh petih možnih kandidatov. Se pa po njegovih besedah zavedajo, da gre za drugi izborni krog in da Banka Slovenije po pol leta vendarle potrebuje guvernerja. "Vasle nas je prepričal z odgovori," je pojasnil.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta