(HE NA MURI) Veselje ob Muri, jeza ob Dravi

Andreja Kutin Lednik
30.05.2019 17:52

Ob prekinitvi postopkov za gradnjo prve hidroelektrarne na slovenskem delu Mure opozorila, da je to šele začetek. Minister odgovarja, da brez državnega prostorskega načrta gradnja HE ni možna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada je zaustavila postopke za energetsko izkoriščanje reke Mure.
Nataša Juhnov

Z odločitvijo vlade, da prekine postopek umeščanja prve hidroelektrarne na Muro, je končano dolgoletno prerivanje za Muro, edino nezajezeno nižinsko reko pri nas. A že pri podpisu koalicijske pogodbe, kjer je zaščita Mure jasno zapisana, so v Dravskih elektrarnah Maribor protestirali, da to ni politična odločitev, temveč strokovna. In protestirali so tudi danes: "Takšno odločitev obžalujemo, saj menimo, da je posledica zasledovanja parcialnih interesov enega sektorja (okolja) na račun širših družbenih, kmetijskih in podnebno-energetskih ciljev." Ali je Mura res nenadomestljiv vir električne energije? V vladi pravijo, da ne, saj ima Slovenija še druge možnosti uvajanja obnovljivih virov energije, k čemur smo zavezani tudi s pariškim sporazumom.

Majhen del sestavljanke

V kampanji Rešimo Muro! medtem pozdravljajo odločitev vlade, "da je z obravnavo tega dokumenta storila prvi resni korak k izpolnitvi obljub iz koalicijske pogodbe ter trajni zaščiti reke Mure za prihodnje generacije". Hkrati opozarjajo, da je današnja odločitev le majhen del sestavljanke ter da jih čaka "še veliko dela, da bo Mura tekla prosto za vedno". Okoljsko ministrstvo je namreč pod vodstvom Jureta Lebna napovedalo odvzem koncesije za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri, ki jo je Dravskim elektrarnam Maribor leta 2005 podelila prva vlada Janeza Janše. "Zaustavitev postopkov za HE Hrastje - Mota je le eden od korakov k odgovornejšemu upravljanju z reko, nad katero še visi koncesija za osem hidroelektrarn od Sladkega Vrha do Veržeja in ene dodatne v Ceršaku. Na mejni Muri sta Slovenija in Avstrija tehtali med dvema opcijama reševanja problematike poglabljanja rečne struge: ali energetska izraba ali revitalizacije reke. Tako stroka kot domačini že desetletja vztrajamo pri drugi opciji, to je revitalizaciji reke. Kot naslednji logični korak pričakujemo dokončno razveljavitev koncesije, ki ji mora slediti revitalizacija, kot jo že načrtuje Zavod za varstvo narave in kot to na mejni Muri že počnejo severni sosedje," poudarja Boris Bezjak iz Ribiške družine Mura Paloma, član meddržavne komisije za mejno reko Muro SI-AT. Muro naj bi dokončno zavarovali z ustanovitvijo krajinskega parka. A okoljski minister Simon Zajc odgovarja: "Brez sprejetega državnega prostorskega načrta ni mogoče zgraditi ničesar, tudi teh elektrarn ne." Brez tega načrta je neuporabna tudi koncesija za energetsko izrabo Mure, ki jo ima družba Dravske elektrarne Maribor (DEM).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta