Hidroelektrarna Zlatoličje v 50 letih proizvedla elektriko, ki bi zadostovala za devetletno oskrbo vseh gospodinjstev v Sloveniji

Srečko Klapš Srečko Klapš
15.05.2019 17:57
Dravske elektrarne ob jubileju največje elektrarne napovedujejo naložbe v sončno in vetrno energijo, tudi o Muri še niso rekli zadnje. Župana Starš in Ptuja pa opozarjata na gradnjo mostu in odmuljavanje Ptujskega jezera.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Tumpej, direktor DEM z nekdanjim premierom Marjanom Šarcem in Stojanom Nikolićem, generalnim direktorjem HSE ob 50-letnici hidroelektrarne Zlatoličje.
Igor Napast
Andrej Tumpej
"To pomeni 600 milijonov kilovatnih ur letno, v pol stoletja pa je proizvedla količino električne energije, ki bi zadostovala za devetletno oskrbo vseh gospodinjstev v Sloveniji."
"Glede na rast povpraševanja po električni energiji v prihodnje bomo še kako potrebovali zelene in obnovljive vire. Verjamemo, da je mogoče poiskati rešitve, ki bodo sprejemljive za ljudi, okolje in naravo. Če želimo iti v korak s časom, bodo dodatni proizvodni objekti nuja."
Večer

Razogljičenje ni le obvezna smer

Stojan Nikolić
"Razogljičenje je namreč nuja, ni le obvezna smer, ampak bolj enosmerna cesta, po kateri bo treba peljati, če želimo doseči zastavljene energetske in podnebne okoljske cilje,"
Marjan Šarec
"Če v prihodnje ne bomo želeli biti odvisni od uvoza, potem se moramo prenehati ukvarjati z nepomembnimi vprašanji, kot sta, kdo sedi v katerem nadzornem svetu in kakšno plačo bo dobil, ampak se moramo usesti skupaj z vsemi v slovenski energetiki in ponuditi rešitve za naprej."
"Vlada je odprta za energetske sugestije in sodelovanja, odgovornost stroke pa je, da pripravi rešitve, iz katerih bomo lahko razbrali, od kod električna energija, po kakšni ceni in za kako dolgo."
"Nihče ne bi imel hidroelektrarn in termoelektrarn, skoraj bogokletno je govoriti o drugem bloku nuklearke v Krškem. Ampak o tem bomo morali razmišljati, če želimo sami proizvajati svojo elektriko,"

Župana računata na dobro voljo sogovornikov v Dravskih elektrarnah

Bojan Kirbiš
Nuška Gajšek
"To umetno jezero ima svoje naravovarstvene in zakonodajne zakonitosti, čaka nas še veliko pogovorov z odgovornimi v Dravskih elektrarnah, da bomo tem zadostili."
"Običajno je treba do abrahama vse nujno v življenju že postoriti, žal Dravske elektrarne tega še niso. Še vedno si prizadevamo za gradnjo mostu preko dovodnega kanala med občino Starše in Duplekom,
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta