Hojs se je med nasilnimi protesti po ulici sprehodil z oboroženimi policijskimi specialci, za katere ne ve, kdo jih je povabil. "Jaz vsekakor ne"

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.11.2020 07:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob notranjem ministru Aleš Hojsu in njegovima varnostnikoma ter v. d. šefom policije Andrejem Juričem in šefom uniformirane policije Danijelom Lorbkom so se po ljubljanskih ulicah sprehodili tudi policijski specialci s puškami.
Robert BALEN

Med nasilnimi protesti se je včeraj po središču Ljubljane sprehodil tudi notranji minister Aleš Hojs. A poleg dveh njegovih varnostnikov iz Centra za varovanje in zaščito, ki sta bila v civilu - minister je namreč varovana oseba -, je bilo okoli ministra kar nekaj do zob oboroženih in zamaskiranih pripadnikov policijske specialne enote. Zamaskirani specialci so imeli v rokah jurišne puške HK 416 znamke Heckler & Koch. Ministrov sprehod po Prešernovi cesti v Ljubljani je spremljalo nezadovoljstvo ljudi, ki so kričali "lopovi, lopovi".

So specialci varovali ministra? Notranji minister Aleš Hojs nam je dejal, da ne. Da je šel v spremstvu svojih varnostnikov obiskat Operativno-komunikacijski center (OKC) na ljubljansko policijsko upravo, tam pa sta bila tedaj že v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek ter nekaj pripadnikov specialne enote policije, je dejal Hojs. "Na OKC sem šel, da bi izrazil podporo policistom, ki so bili tedaj v službi, nato pa se je porodila ideja, da bi šli skupaj z Juričem in Lorbkom pozdravit policiste na teren," je razlagal minister. "Kdo je povabil policijske specialce, da gredo z nami, ne vem, ali je bil to Jurič ali Lorbek, jaz vsekakor ne. Res pa je, da smo se nato vsi skupaj odpravili proti Trgu republike."

Tiskovna predstavnica policije Maja Ciperle Adlešič nam je sporočila, da so policijski specialci sodelovali pri varovanju shoda v Ljubljani. "Pri izvajanju nalog so bili policisti Specialne enote policije oblečeni v uradne uniforme in oboroženi s primarnim standardnim orožjem, ki ga policisti te enote uporabljajo pri vseh izvajanjih nalog. Prav tako so uporabljali standardno zaščitno opremo." Glede ministra Hojsa pa so na policiji pojasnili, da je minister varovan v skladu z uredbo o varovanju oseb. Zato so ga na protestu varovali policisti Centra za varovanje in zaščito. "Na območju shoda, kjer so naloge opravljali policisti iz različnih enot, med drugimi tudi pripadniki SEP, je prišla tudi varovana oseba. Slednji so v času nasilnih protestov s svojimi postopki, v skladu z zakonom, zagotavljali javni red in mir in tudi varnost vsem prisotnim osebam, ki so bile v kritičnem času na omejenem območju, med drugimi tudi varovani osebi," je še sporočila Ciperle Adlešičeva.

Mimogrede, nazadnje so policijski specialci ob slovenski osamosvojitvi v desetdnevni agresiji na Slovenijo 1991 varovali tedanjega notranjega ministra Igorja Bavčarja. Takrat je v Sloveniji vladalo vojno stanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta