Hojs sporočil: Razmere se zaostrujejo, na mejah od ponedeljka znova spremembe

A.L.
04.03.2021 14:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/sta

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da se razmere znova zaostrujejo, posebej jih skrbijo vnosi novih sevov, za katere še ne vemo, kako se bodo odzivali na cepiva. Zato se je vlada odločila za zaostritev vstopnih pogojev na naših mejah, ki začnejo veljati s ponedeljkom.

Anže Malovrh/sta

Na vseh naših notranjih mejah, torej mejah z Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, zopet uvajajo kontrolne točke. Ta način vstopa oziroma izstopa iz države smo že poznali, pravi Hojs. Tokrat so nekoliko bolj natančno specificirali tri različne tipe. Prvi je tip A. To so vstopne točke, ki bodo odprte oziroma bo tam možno mejo prehajati 24 ur na dan. Te vstopne točke so na meji:

- z Italijo: Vrtojba, Fernetiči in Škofije

- z Avstrijo: Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona

- z Madžarsko: Dolga vas in Pince.

Drug tip mejnih prehodov so tako imenovani prehodi B. Ti bodo odprti le ob določenih urah. To so:

- Na meji z Italijo Krvavi potok, Robič, Predel, Nova Gorica - Erjavčeva, Meblo in Rateče

- Na meji z Avstrijo Holmec, Vič, Šentilj, Trate, Jurij in Kuzma.

- Na meji z Madžarsko Hodoš in Čepinci. 

Odprte puščajo tudi ostale kontrolne točke, kjer jih zaenkrat ne kontrolirajo stalno ali ob določenih časovnih obdobjih, kontrolo bodo izvajali naključno. "To pa so vse tiste kontrolne točke, kjer že zdaj državljani Republike Slovenije in sosednje republike lahko prehajajo mejo. Gre v glavnem za dvolastnike, za tiste v obmejnem pasu, pri čemer smo tokrat v odloku jasno napisali, da je na kontrolnih točkah oziroma na teh mejah možno prestopati zgolj tistim, ki bodisi živijo v obmejni administrativni enoti Italije, Avstrije ali Madžarske, ali pa z naše strani občine, ki leži ob meji z Italijo, Avstrijo ali Madžarsko."

Če ob prehodu meje nimate negativnega testa, niste bili cepljeni ali niste preboleli koronavirusa, boste napoteni v karanteno, ki jo je po novem možno zaključiti po petem dnevu z negativnim testom, je sporočil Hojs. Po petem dnevu je torej mogoče narediti test in v primeru negativnega testa je to karanteno moč zaključiti. "Ne velja več tisto pravilo, ko je bilo to mogoče narediti že naslednji dan po začetem preživljanju karantene." In še: "Osebe, ki redno prehajajo državno mejo, morajo ob prehodu meje od 15. marca dalje predložiti negativen test, ki ni starejši od sedmih dni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta