Hrvaška odgovorila na slovensko tožbo glede arbitraže

V. B.
21.12.2018 18:29

Uradni Zagreb trdi, da Sodišče EU ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Hrvaška vlada je Sodišču Evropske unije poslala odgovor na slovensko tožbo, ki jo je naša vlada julija formalno vložila v povezavi s hrvaškim nepriznavanjem z arbitražo določene meje. V stališču, ki ga je hrvaška vlada sprejela v četrtek, je zapisano, da Hrvaška zahteva, da sodišče v celoti zavrne tožbo kot nedopustno, ker ni pristojno za odločanje o zahtevah Slovenije v postopku, kot ga predvideva 259. člen pogodbe o delovanju Evropske unije, glede na to, da je spor med Hrvaško in Slovenijo treba reševati z uporabo pravil mednarodnega prava ter reševanje spora ni odvisno od uporabe prava EU niti od njegove razlage.
Slovenija od Sodišča EU želi, da ugotovi, ali držijo slovenski očitki, da Hrvaška s tem, ko ne priznava z arbitražo določene meje med državama, krši pravo EU in onemogoča Sloveniji izvajanje evropskega prava na njenem ozemlju. Slovenija Hrvaški očita tudi kršenje skupne ribiške politike, schengenskih pravil in pravil o prostorskem načrtovanju na morju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta