Hrvaška trgovska veriga Studenac se širi v Slovenijo

STA, M.R.
16.07.2024 12:17

Hrvaška trgovska veriga Studenac, ki je v lasti sklada družbe za upravljanje zasebnega kapitala Enterprise Investors, se širi v Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Gasar

Podpisala je namreč pogodbo o nakupu trgovske družbe Kea iz Šentjurja, ki ima 31 trgovin v Celju, Mariboru, Prekmurju in na Primorskem. Posel čaka še na zeleno luč varuha konkurence.

V družbi Studenac so se v sporočilu za javnost opisali kot najhitreje rastoča maloprodajna veriga na Hrvaškem po številu trgovin. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991 v Omišu pri Splitu, od leta 2018, ko so pristali v lasti Enterprise Investors in začeli temeljito poslovno preobrazbo, pa so potrojili število svojih trgovin na hrvaškem trgu, tako z odpiranjem novih lokacij kot s prevzemi manjših maloprodajnih verig. Kot navajajo, zdaj upravljajo 1300 trgovin v južni slovenski sosedi in imajo več kot 6000 zaposlenih.

Z nakupom podjetja Kea bi zdaj družba vstopila še na slovenski trg. Pogodba o nakupu je že podpisana, zdaj transakcija čaka na odobritev slovenske agencije za varstvo konkurence. Trenutni lastnik Kee je sicer v treh odstotkih Boštjan Kukovičič, 97 odstotkov osnovnega kapitala pa je v lasti podjetja samega.

Šentjurski trgovec je sicer družinsko podjetje z nekaj več kot 250 zaposlenimi, ki ima 31 trgovin, večinoma na Celjskem in Savinjskem, pa tudi v Mariboru, Prekmurju in na Krasu ter v primorsko-notranjski regiji. Lani je podjetje, kot so zapisali hrvaški prevzemniki, zabeležilo skoraj 50 milijonov evrov prihodkov.

"Širitev v Slovenijo je pomemben mejnik za naše podjetje," je v sporočilu za javnost navedel generalni direktor Studenca Michal Senczuk. Po njegovih besedah želijo v hrvaškem trgovcu nadaljevati uspešno zgodbo šentjurskega trgovca ter krepiti njegove lokalne in regionalne vezi.

Za model Studenca so namreč značilne manjše prodajalne v lokalnih skupnostih, njihov slogan pa je Majhno, a pomembno (I sitno i bitno), so navedli.

"Verjamemo, da je naš model trgovin narejen tudi po meri slovenskih kupcev, ki iščejo hiter in enostaven nakup karseda blizu svojega doma," je poudaril Senczuk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta