(INFOGRAFIKA) Javnomnenjska raziskava: Lista Marjana Šarca občutno navzdol

Rok Kajzer Rok Kajzer
19.04.2020 20:23

SDS Janeza Janše z malenkost manjšo podporo, a bi, če bi bile volitve, lahko sestavila vlado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Marjan Šarec
Stanko Gruden/sta

Izrazito razočaranje nad SMC

​Ne najboljše novice pa prihajajo za koalicijske partnerice, saj se jim vstop v vlado ni obrestoval. NSi Mateja Tonina je zdrsnila pod pet odstotkov, Desus Aleksandre Pivec ostaja pod tremi - obema strankama bi se sicer uspelo uvrstiti v parlament -, brez kakršnihkoli možnosti pa je še naprej SMC Zdravka Počivalška, ki ima komaj enoodstotno podporo. Večjo podporo kot Desus in SMC ima SNS Zmaga Jelinčiča.

Janša navzgor, Logar dol

Pri drugih strankah bistvenih sprememb ni. SD Dejana Židana ostajajo med osmimi in devetimi odstotki, Levica Luke Mesca pa pri šestih. SAB Alenke Bratušek je pod odstotkom, prav tako SLS Marjana Podobnika. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS vlado s sedanjimi partnerji (seveda brez SMC) lahko oblikovala, saj bi skupaj z NSi in Desusom obvladovali 45 poslanskih mest, s pomočjo SNS in manjšinskih poslancev pa bi imeli večino. Če bi podobno poskušali na levi, bi zbrali, skupaj z Desusom, le 42 poslancev. Za vladanje bi potrebovali SNS ali NSi.
Najnovejše merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je padlo globoko v čas pandemije, kar je očitno vplivalo na porast priljubljenosti najbolj izpostavljenih politikov. Borut Pahor ostaja osamljen na čelu razpredelnice pred Pivčevo. Šarec je tretji, sledi mu komisar Janez Lenarčič. Janša se je dvignil na razpredelnici in je osmi, močno pa je padel Anže Logar. Padel je tudi Luka Mesec in je pri samem dnu razpredelnice.

Epidemija: zmerni optimizem

Anketirancem smo postavili še nekaj vprašanj, povezanih z aktualno epidemijo. Na vprašanje, komu najbolj zaupajo glede informacij o koronavirusu, je najboljšo oceno po pričakovanju dobila zdravstvena stroka, slabšo, a še vedno solidno, so dobili vlada in mediji.
Da zdravstveni stroki ne zaupajo, je ocenilo le dobrih pet odstotkov vprašanih, več kot 80 odstotkov pa ji zaupa oziroma popolnoma zaupa. Vprašali smo tudi, ali pričakujejo spremembo socialno-ekonomskega statusa zaradi epidemije. Opaziti je zmerni optimizem, saj visok delež vprašanih sprememb vendarle ne pričakuje (46,6), ne glede na to pa več kot polovica (52,9 odstotka) vprašanih sodi, da se jim bo status poslabšal.
Strah, da bi se okužili, se je med vprašanimi v primerjavi z marcem zmanjšal (s 57 na 50 odstotkov), se pa je precej povečal delež tistih, ki tega strahu nimajo (več) - z marčevskih 35 na tokratnih 50 odstotkov. Če je bil marca strah še precejšen, se je zdaj razdelil na polovico.
Nekaj premikov je tudi pri vprašanju o ukrepih oblasti. Večina še naprej sodi, da so ukrepi pravšnji, so pa se precej okrepili glasovi tistih, ki menijo, da so pretirani (s 6,5 na 21,6 odstotka).

Tudi sobotni prizor s Trikotne jase na Mariborskem Pohorju potrjuje spremembo v javnem mnenju - precej so se okrepili glasovi tistih, ki menijo, da so vladni ukrepi pretirani.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta