(INTERVJU) Agencija za promet je za znižanje meje alkohola v prometu z 0,5 na 0,2

Tina Recek Tina Recek
11.04.2019 16:18

Z direktorjem Agencije za varnost prometa Igorjem Velovom o prometni varnosti pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

Po podatkih NIJZ se je v zadnjih letih povečal delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji.
"Dejstvo je, da smo leta 2016 imeli poslabšano prometno varnost. Leto je izstopalo po številu umrlih v prometu in tudi po številu prometnih nesreč, povzročenih zaradi alkoholiziranih voznikov. Naj spomnim, da je takrat tudi potekala policijska stavka in so ljudje bolj 'pogumno' vozili po cestah. Vendar se po letu 2016 stanje prometne varnosti izboljšuje; zmanjšuje se število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, prav tako se zmanjšuje število prometnih nesreč z lahkimi in hudimi telesnimi poškodbami. Težko pa komentiram povečan delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji. Možno je, da se je odstotek povečal, a ni nujno, da je teh nesreč tudi številčno več. Denimo, leta 2018 je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 22 udeležencev, kar je deset manj kot v letu 2017 in najmanj v zadnjih 25 letih. Res pa je, da je alkohol še vedno pereč družbeni problem pri nas, ki se tudi odraža v prometu. In tu nas čaka še ogromno dela."

Igor Velov: "V majhni gostilni se natančno ve, kdo pije in kdo potem vozi vinjen, a posameznik in posamezniki obračajo glavo stran."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta