(INTERVJU) Borut Pahor: To je bil mejnik v odnosih med državama

Uroš Esih Uroš Esih
03.11.2019 17:23

Ob obletnici smo se pogovarjali s podpisnikoma, takratnima predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške. Borut Pahor: Zdaj je čas za intenziven politični in diplomatski dialog o uresničitvi razsodbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako sta 4. novembra 2009 v Stockholmu nekdanji slovenski premier Pahor in nekdanja hrvaška premierka Kosorjeva pod budnim očesom takratnega švedskega premierja Fredrika Reinfeldta podpisala arbitražni sporazum.

Večina Slovencev si je 4. november 2009 zapomnila po vašem vzkliku "Kakšen fantastičen dan!" Kaj bi vzkliknili deset let kasneje?
"Takrat sem tako čutil in še danes mislim, da je bil takrat sijajen, fantastičen dan. To je bil mejnik v odnosih med državama. Zaradi tega mejnika je danes meja določena. Težava je, ker hrvaška pogodbena stran zavrača uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča. Vendar je z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom k temu zavezana. Meja je torej določena, zato je Slovenija po mirni poti dolžna poiskati načine, da se to v prihodnosti tudi zgodi.
Na tej točki bi pozval vse, ki lahko k temu pripomoremo, da izkoristimo ta čas med odločitvijo Evropske komisije, ki je dala ugodno mnenje za vstop Hrvaške v schengensko območje, in obravnavo tega mnenja v Evropskem svetu za intenziven politični in diplomatski dialog."
Sicer grozi Hrvaški še ena blokada, tokrat na poti v schengensko območje?
"Zdaj smo v položaju, ki nam omogoča, da se naredi vse, da razmišljanja okoli blokade sploh ne bodo relevantna. Rešitev bi bila v vzajemnem interesu Slovenije in Hrvaške. Za to je potrebnega tudi malo političnega poguma, malo modrosti in malo vztrajnosti. Ampak zdaj bi se to splačalo storiti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta