(INTERVJU) Damijan Florjančič: Ne vem, če je godlja pravi izraz

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
15.11.2018 19:42

To, da bi imeli vrhovni sodniki težave z upoštevanjem odločb ESČP-ja, mora odločno zavrniti, pravi predsednik vrhovnega sodišča. Vse, čemur smo bili priča konec oktobra, je bilo odpiranje sodnega sistema uporabnikom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Florjančič: "Čeprav nimam pristojnosti ocenjevati svojih kolegov, mislim, da so vsi vrhovni sodniki usposobljeni biti to, kar so. Ne bi se mogel strinjati, da bi katerikoli imel bolj ali manj prijazen odnos do evropske konvencije o človekovih pravicah in druge zakonodaje."
Robert Balen

Za Večer govori v tednu, ko se proslavlja sto let vrhovnega sodstva, sto let od prvega sodišča na slovenskem ozemlju, ki je imelo pristojnosti vrhovnega sodišča, bilo je to višje deželno sodišče v Ljubljani, tam je bila tudi prvič predpisana in uporabljana slovenščina kot edini jezik na sodišču. Ampak s predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem najprej o relaciji Slovenija-Strasbourg. Razlog je svež, nenavadni (nepodpisani) odziv vrhovnega sodišča na konkretno strasbourško odločitev, zaradi katerega je kakšna tretjina vrhovnih sodnikov potem direktno, z javnimi pismi in drugimi objavami, in indirektno, interno, namignila predsedniku, da bi se morda moral umakniti zaradi objektivne odgovornosti, predsednik pa je situacijo popravljal z novo izjavo.
Gospod predsednik, kako se je po ustavi najvišje sodišče v državi moglo spraviti v to neverjetno godljo z Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP)? Mislim seveda na sporočilo za javnost po sodbi v zadevi Pro Plus, zaradi katerega je potem letelo po vrhovnem sodišču tako rekoč od vseh tukajšnjih pravnikov in tudi od nekaterih vrhovnih sodnikov.
"Ne vem, če je godlja pravi izraz, ampak verjetno mislite na diskusije, ki so se pojavljale v zvezi s sporočilom za javnost, ki je bilo potem umaknjeno. V zvezi s tem je bilo že veliko povedanega. Navsezadnje smo imeli obravnavo o tem tudi v sodnem svetu in v odboru za pravosodje v državnem zboru. Kaj bistveno novega niti ni povedati."
Ne? In v sodnem svetu in parlamentarnem odboru je bilo podprto striktno upoštevanje ESČP-ja. Vrhovno sodišče je pa vmes neposrečeno izjavo, ki je sugerirala fakultativno upoštevanje sodb strasbourškega sodišča pri nas, zamenjalo z novo, da seveda ne bo spreminjalo ESČP-ja, kvečjemu sodno prakso in zakonodajo doma še bolj približalo evropski sodni praksi in evropski konvenciji o človekovih pravicah. Potem bo v resnici nekaj na tem, da sodni sistem v Sloveniji ni do konca evropsko udomačen? Celo vrhovno sodišče ne. Da imajo celo vrhovni sodniki probleme z upoštevanjem odločb ESČP-ja?
"Se strinjam, da je šlo za neposrečen naslov zapisa, vendar v svoji vsebini ni sugeriral fakultativnega upoštevanja sodb ESČP-ja, kot navajate, kar smo po prvih odzivih še dodatno pojasnili. Da pa bi imeli vrhovni sodniki težave z upoštevanjem odločb, pa moram odločno zavrniti. Mislim, da tega problema ni. Sporočilo za javnost, ki je bilo umaknjeno, nima nobene pravne posledice. To ni neka pravna odločitev vrhovnega sodišča, ki bi kogarkoli zavezovala."

Damijan Florjančič vztraja, da je večina sodnikov na kolegiju označila ravnanje sodnikov za neprimerno. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta