(INTERVJU) Deset let arbitražnega sporazuma: "Danes bi znova podpisala sporazum"

Uroš Esih Uroš Esih
03.11.2019 17:48

Jadranka Kosor: Zdaj sta obe državi vkopani v svoja stališča, Slovenija priznava razsodbo sodišča, Hrvaška ne. Brez ponovnih pogovorov med državama se nič ne bo spremenilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Borut Pahor je pred desetimi leti vzkliknil: "Kako fantastičen dan!" Zdi se, da vi takrat niste bili tako vzneseni kot vaš kolega Pahor. Drži, da ste bili precej rezervirani ob podpisu?
"Ne drži. Seveda se zelo dobro spomnim tega njegovega vzklika. To je tudi mene nasmejalo. Sama sem poskušala ostati resna, ker je šlo za resen dan in za resno potezo. A pravzaprav sem bila v Stockholmu zelo vesela, ker sem menila, da smo z dnevnega reda umaknili kar nekaj problemov v odnosih med obema državama. Zdelo se je, da je neka oblika sovraštva, ki se jo je dalo čutiti tudi med državljani na obeh strani meje, izginila. S Pahorjem sva dokazala, da je z dogovorom mogoče rešiti tudi najtežje probleme med državama. Istočasno pa je oktobra 2009 Slovenija deblokirala Hrvaško na poti v EU. Ker sem bila takrat relativno kratek čas na mestu predsednice vlade, je bil to moj prvi večji uspeh. Po letu dni blokade po 'zaslugi' Slovenije so se namreč nadaljevala hrvaška pristopna pogajanja. S Pahorjem sva se začela pogajati kot neznanca, ne bom rekla sovražnika, a že v Stockholmu sva bila politična prijatelja. Počutila sem se odlično, po podpisu smo s švedskim premierom takrat kosili in sproščeno kramljali o prihodnosti EU. Zame je bil to zelo lep dan.“
Bi danes znova podpisali arbitražni sporazum?
"Da, seveda. Tako kot takrat tudi danes menim, da je bil arbitražni sporazum dober, saj je bil rezultat kompromisa in dogovora. Sporazum je bil tudi edina mogoča rešitev, ker Slovenija ni želela spora prepustiti v razsojanje stalnim arbitražnim sodiščem. Kar se mene in Hrvaške tiče, so bile v sporazum vgrajene vse najpomembnejše varovalke – da so vsi procesni roki za ad hoc arbitražno sodišče začeli teči, ko je Hrvaška podpisala pristopno pogodbo, skratka, ko smo de facto že postali člani EU. Glede arbitražnega sporazuma menim, da ni bilo mogoče izpogajati boljšega. Z vsemi svojimi izkušnjami bi ga danes ponovno podpisala."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta