(INTERVJU) Francka Ćetković: Pri pokojninah se varčuje, stroški pa rastejo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
19.08.2019 16:08

"Z dvema izrednima uskladitvama do junija prihodnje leto naj nam vrnejo, kar so nam z varčevanjem vzeli," o zahtevah sindikata upokojencev govori njegova predsednica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francka Ćetković, predsednica sindikata upokojencev: "Čakamo na odgovor premierja Šarca. Rok, da nam odgovori na naše pismo, je 1. septembra."
Andrej Petelinšek

Kakšen je danes položaj upokojencev v Sloveniji? Kako bi ga ocenili kot predsednica sindikata upokojencev?
"Položaj upokojencev ni dober. Če zanemarimo nezavidljiv materialni in socialni položaj, nas predvsem boli mačehovski in nespoštljiv odnos do starejših. Postajamo pozabljena, zapostavljena in od odločanja odrinjena populacija. Pričakovali smo, da bo ta vlada vendarle imela več posluha za nas."

Zakaj?

"Predvsem zato, ker je začela urejati plače, zvišala je minimalno plačo, sprejela je kar nekaj ukrepov na področju socialne politike, zvišali so se socialni transferji. Vse te ukrepe smo podprli. Verjeli smo, da pridemo na vrsto tudi starejši, a pri upokojencih se še vedno varčuje, čeprav so po krizi prenehali veljati varčevalni ukrepi za večino preostalega prebivalstva."

Pokojnine so še vedno za 7,2 odstotka nižje​

Imate občutek, da je za vas zmanjkalo denarja?
"Bolj grobo bom rekla ... do nas se obnašajo v stilu: to, kar imate, je dovolj za preživetje, in če niste zadovoljni, tako ali tako ne morete ničesar storiti. Upokojenci ne morete stavkati. Ob tem tako vlada kot poslanke in poslanci pozabljajo, da je v Sloveniji več kot 600 tisoč upokojencev in med njimi vse več nezadovoljnih. Pokojnine so nizke, stroški pa naraščajo. S septembrom se bo spet podražilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prihaja jesen, z njo pa tudi skrbi, kako bomo plačevali ogrevanje, da cen oskrbe v domovih niti ne omenjam, če seveda sploh dobiš prosto mesto v domu. Kljub številnim predvolilnim obljubam je očitno tudi ta vlada na nas pozabila. Pred dvema mesecema smo poslali pismo premieru Marjanu Šarcu in zahtevali, da nam z dvema izrednima uskladitvama - s prvo do konca novembra letos in z drugo do konca junija prihodnje leto - zviša pokojnine za 7,2 odstotka. Za toliko so namreč danes še vedno nižje zaradi varčevanja v preteklih letih."

Izračuni sindikata upokojencev kažejo, da bi bilo treba pokojnine zvišati za 7,2 odstotka. Za toliko so namreč še vedno nižje zaradi varčevanja v preteklih letih.
Andrej Petelinšek

Prihodnje leto letni dodatek 600 in 300 evrov?


Koliko denarja bi bilo potrebno za 7,2-odstotno zvišanje pokojnin?
"Naši izračuni kažejo, da nekaj več kot 300 milijonov evrov. Torej letos 150 milijonov evrov in prihodnje leto še enkrat 150 milijonov. Ta vsota po naši oceni ni nesprejemljivo visoka za državni proračun. Naj še dodam, da odkar imamo v zadnjih letih v Sloveniji gospodarsko rast, sindikat upokojencev vztraja, da je treba upokojencem vrniti, kar jim je bilo odvzeto."

Nezadovoljni z vrednotnicami

Nezadovoljni ste tudi z obstoječim sistemom vrednotnic, s katerimi se upokojenim omogoča občasno in priložnostno delo. Zakaj ga je treba poenostaviti, kar ste že večkrat predlagali?
"Ko govorimo o delu upokojencev, je treba omeniti tudi veljavni sistem vrednotnic za občasna dela in ga nujno poenostaviti. Prihaja jesen in z njo sezonska dela, ki za upokojence pomenijo priložnostni zaslužek. A večina jih raje dela v Avstriji, kjer je ne samo boljše plačilo, ampak tudi zato, ker lahko delajo brez omejitev. Upokojenec pri nas lahko namreč dela samo 60 ur na mesec, na leto pa lahko zasluži največ 7000 evrov. Torej lahko obira jabolka in grozdje le 60 ur na mesec, vemo pa, da pri sezonskih in občasnih delih velja, da ko so, je treba delati več, potem pa jih več mesecev ni. In kaj se zgodi? Ker mora delodajalec več mesecev plačevati za delo, ki ga je nekdo pri njem opravil v enem mesecu ali dveh tednih, da se zadosti zakonu, ljudje plačilo namesto v enkratnem spodobnem znesku dobivajo po obrokih več mesecev. S tem jih odvračamo, da bi delali doma, raje gredo na tuje, kjer dobijo denar takoj. Večina ga potrebuje takoj, za nakup kurjave, ozimnice ali kakšna popravila v stanovanju. Pa bi to lahko zelo hitro in enostavno rešili, spremeniti bi bilo treba v zakonu le, da lahko upokojenec naredi toliko in toliko ur na leto, kar smo že večkrat predlagali. Ne razumem, zakaj ne bi starejšim, ki so primorani še kaj zaslužiti ob pokojnini, olajšali položaja in jim vsaj omogočili, da lahko delajo brez mesečnih omejitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta