(INTERVJU) Janez Posedi: "Industrijo in trgovce prisiliti k obveščanju"

Darja Kocbek Darja Kocbek
09.12.2019 15:38

Na upravi za varno hrano pripravljajo nov sistem, ki bo omogočil takojšnje obveščanje potrošnikov o kršitvah, kot je nedovoljeno dodajanje žveplovega sulfita mletemu mesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Posedi: "Zakonodaje nismo kršili, nismo pa izpolnili pričakovanj potrošnikov."
Robert Balen

Da bi bili potrošniki v prihodnje pravočasno obveščeni o kršitvah kot v primeru dodajanja žveplovega sulfita mletemu mesu, na upravi za varno hrano pripravljajo nov sistem obveščanja. Ker v zakonodaji nimajo pravne podlage, da bi od živilske industrije in trgovcev lahko zahtevali javne objave takšnih kršitev, ga pripravljajo v sodelovanju z njimi. Sestanek z njimi je predviden v prihodnjih 14 dneh, je povedal Janez Posedi, generalni direktor uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki priznava, da pričakovanj potrošnikov v primeru dodajanja žveplovega sulfita mesu na upravi niso izpolnili.
Ministrica za kmetijstvo je predstavila ugotovitve komisije o nadzoru in popravljalne ukrepe. Se z njimi strinjate?
"Poročilo, ki še ima oznako interno, ni povsem nepristransko, saj komisija, ki je opravila notranji nadzor, ni pogledala, kaj se je dogajalo v službi za stike z javnostjo na ministrstvu za kmetijstvo. Verjetno tudi zato, ker je ena od članic komisije sodelovala pri komuniciranju o tej zadevi. Pričakoval bi, da bi se izločila, pa se ni. Z vsemi ugotovitvami se ni nujno strinjati. Govor je o nepravočasnem ali nepopolnem obveščanju javnosti, tudi zavajanju potrošnikov. To na upravi za varno hrano zavračamo. Potrošnikov nikoli nismo zavajali, si pa v prihodnje želim drugačno komuniciranje v takih primerih, ker je to za potrošnike pomembno. Ko govorimo o tveganjih in nevarnosti, se naša ocena bistveno razlikuje od ocene splošne javnosti. Mi mislimo, da za splošno populacijo gotovo ni bilo večjega tveganja, so pa bila tveganja za tiste, ki so alergični na žveplo. V tem delu tudi razumem ogorčenje javnosti. Žveplov sulfit ni strup, je odobren aditiv, ki se široko uporablja v številnih živilih od vina do suhega sadja, povsod, kjer je dovoljen."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta