(INTERVJU) Ljubica Marjanovič Umek o vnovičnem pouku na daljavo: "Samo brez panike"

Tina Recek Tina Recek
07.11.2020 06:15

Z razvojno psihologinjo o tem, kako po podaljšanih jesenskih počitnicah osnovnošolce vrniti v šolski ritem - doma. In da naj starši ohranijo mirne živce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Osnovnošolci po dvotedenskih počitnicah začenjajo pouk na daljavo. Kako jih spraviti nazaj v delovni učni proces v domačem okolju?

"Najlažje bodo ujeli dnevno rutino učenci, pri katerih bo izobraževanje organizirano na enak način kot v šoli. Kar pomeni, če se klasični pouk začne ob 8.20, se ob isti uri začne pouk na daljavo in nadaljuje po urniku. Drugače pa naj na začetku otrokom, to velja bolj za mlajše, starši pomagajo po svojih močeh vstopiti v novi način pouka. Poleg tega naj učenci vzpostavijo stik s sošolci. Res pa je, da je težko vzpostaviti rutino, če ne družina, ne šola in otroci ne vedo, kaj bo naslednji teden, in so v pričakovanju, da morda tedaj le sedejo v šolske klopi vsi učenci ali vsaj izmenično."

Kako tako odločanje vpliva na otroka?

"Zagotovo to vpliva neugodno na otrokov čustveni in kognitivni vidik."

Pri šolanju na daljavo otrok preživi veliko časa pred ekranom, kar je precej bolj utrudljivo kot spremljati klasičen pouk. Kako naj izkoristi vmesne petminutne odmore?

"Otrok naj odmor aktivno preživlja in nikakor naj ne obtiči pred zaslonom in igra kakšno video igrico. Koristil mu bo krog okoli bloka ali hiše, spije naj kak kozarec vode."

Razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek 
Šimen Zupančič

Kaj svetujete staršu, ki dela od doma, obenem pa otrok potrebuje pomoč, denimo tehnično ali pri domači nalogi?

"Starši so v tem času v dveh funkcijah - službeni in obenem še prevzemajo pri mlajših učencih funkcijo učiteljičinega asistenta, če že ne vloge učiteljice. Pomembno je, da jih ne zagrabi panika. Naj ohranijo mirno kri. Če je možno, naj otroku takoj priskočijo na pomoč, sicer pa naj mu že prej povedo, da naj ga ne skrbi. Da če mu tisti hip ne bodo mogli pomagati, bodo to storili ob naslednji priložnosti. Če bo potrebno, bodo starši stopili v stik z učiteljico in ji pojasnili, da so nastale težave in da zaradi njih otrok ni mogel pravočasno oddati naloge ali kaj podobnega."

Kako naj starši in otroci zaključijo dan, prepleten s službenimi in šolskimi obveznostmi?

"Naj se ne zaprejo v stanovanje. Na sprehod naj se odpravijo ali ukvarjajo s kakšnim športom. To lahko storijo skupaj ali posamično. Pri tem je pomembno, da takrat starši ne opominjajo otroka, da mu kaj ni šlo dobro v zvezi s šolo ali da bi bil moral kaj storiti bolje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta