(INTERVJU) Pepel Auschwitza je temelj današnje Evrope

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
27.01.2019 21:01

Z zgodovinarjem Borisom Hajdinjakom smo se pogovarjali pred včerajšnjim mednarodnim dnevom spomina na žrtve holokavsta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Hajdinjak: "Bile so vojne prej in kasneje, pa nobena po obsegu trpljenja civilnega prebivalstva ni primerljiva z drugo svetovno vojno."
Sašo Bizjak

Boris Hajdinjak je zgodovinar in geograf ter direktor mariborske Sinagoge, Centra judovske kulturne dediščine. S profesorjem smo se pogovarjali pred mednarodnim dnevom spomina na žrtve holokavsta, kajti na včerajšnji dan leta 1945 so Sovjeti osvobodili nemško uničevalno taborišče Auschwitz. Samo v njem so nacisti med drugo svetovno vojno pobili milijon Judov. Konec minulega tedna so ob tem v Mariboru znova pripravili mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime. Letos sta bila izpostavljena Slovenca Ivan in Ljubica Župančič, ki sta med vojno vihro druge svetovne vojne pred gotovo smrtjo pod ustaško roko v Banjaluki leta 1941 rešila judovskega dečka Dana Stockhammerja, starega komaj devet let.
Boris Hajdinjak se pohvali, da je po precejšnjih peripetijah srečno našel in vzpostavil stik z danes že 85-letnim Danom Stockhammerjem, ki živi na Havajih: "Tako smo na srečanju lahko predvajali njegovo avtentično izjavo pa še nekaj fotografij nam je poslal." Borisu Hajdinjaku je zelo važno, da o zgodovini ne govorimo samo v številkah ali v datumih: "Zategadelj se naše znanstveno srečanje vrti konkretno okrog imen, ljudi in predvsem okoli njihovih zgodb. Če se je lanski simpozij ukvarjal s holokavstom v Ljubljani, je letošnji imel poudarek na holokavstu v Bosni in Hercegovini. To pa zavoljo Župančičevih, ki sta delovala v Banjaluki in po vojni postala Pravična med narodi, častni naziv, ki ga podeli jeruzalemski muzej Jad Vašem."

Boris Hajdinjak: "Bile so vojne prej in kasneje, pa nobena po obsegu trpljenja civilnega prebivalstva ni primerljiva z drugo svetovno vojno."
Sašo Bizjak
Na včerajšnji dan leta 1945 so Sovjeti osvobodili nemško uničevalno taborišče Auschwitz.
Hayoung Jeon
"Od 12. do 14. septembra 1944 so bile še zadnje aretacije preostalih Judov v Ljubljani. V tej raciji so aretirali tudi veliko skupino članov slovenskega Rdečega križa," se spomni Boris Hajdinjak.
Igor Napast
"Do sovražnega govora v javnem prostoru bi morala vladati ničelna toleranca. Ostane še vprašanje interneta, ker tam ni nobene odgovornosti," pravi Boris Hajdinjak.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta