(INTERVJU) Predsednica Zelenih: Brez pritiska javnosti ni sprememb v politiki

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
17.03.2019 20:21

Pogovor s Ska Keller, predsednico in eno od dveh vodilnih kandidatov Zelenih na evropskih volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ska Keller
Robert Balen

Spremembe, ki se zgodijo v politiki, so dosežene s pomočjo civilne družbe, katere del so tudi nevladne organizacije. Pritisk javnosti je pri doseganju sprememb ključen, zato je treba ostati optimist in delovati ciljno. Treba se je povezovati, si na vsakem področju najti zaveznike in na odločevalce poskušati vplivati še pravi čas. Ob tem pa si je treba skrbno izbirati tarče, s katerimi boste poskušali spreminjati stvari. Ne prepričujte tistih, ki so že prepričani, da je to, kar zagovarjate, pravilno." To je bil le eden od nasvetov, ki jih je, tudi na podlagi lastnega delovanja, včeraj na okrogli mizi Nevladniki in politika zbranim dala evropska poslanka, podpredsednica in ena od vodilnih kandidatov Zelenih na evropskih parlamentarnih volitvah Ska Keller. Z obiskom Slovenije je podprla listo Povežimo se, v kateri je združenih več zunajparlamentarnih strank in civilnih pobud in katere nosilka je ekologinja Urša Zgojznik. Zeleni Slovenije Andreja Čuša niso ne člani liste ne člani evropskih Zelenih, celo več. Kellerjeva je dejala, da o njih ničesar ne ve. Članica evropskih Zelenih je le zunajparlamentarna SMS-Zeleni Evrope, ki je tudi članica liste Povežimo se, ki bo nastopila na majskih evropskih volitvah. Ob robu dogodka smo opravili krajši pogovor s Kellerjevo, ki kot ključne okoljske probleme, kjer so potrebni takojšnji ukrepi, poleg podnebnih izpostavlja zmanjšanje emisij CO2 že do leta 2030 in nadaljnji boj proti plastičnim odpadkom.
Večina je bila navdušena nad petkovim podnebnim protestom mladih. A kako doseči spremembe v varovanju okolja, če vemo, da tisti, ki odločajo, nimajo interesa za to?
"Kot ste dejali, ni problem, da ne bi vedeli, kaj je treba narediti, da bi zdravo okolje ohranili tudi za prihodnje generacije, težava je, da ni politične volje večine za to. A slednjo je mogoče doseči, če je pritisk javnosti zadosten. Politično voljo je mogoče spreminjati tudi z volitvami. Ko se odločamo, komu bomo dali svoj glas, vprašajmo kandidate, kakšno je njihovo stališče do varovanja okolja in podnebnih sprememb ter predvsem, kaj nameravajo narediti, da bi v prihodnje bolje skrbeli za okolje. Ljudje lahko veliko storijo kot posamezniki. Udeležite se protestov, poskrbite, da se bo slišal vaš glas in da se bodo politiki zavedali, da od njih želite več, kot je bilo doslej storjenega na okoljskem področju."

Urša Zgojznik
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta