(INTERVJU) Ramiza Ališić: "Moraš imeti argumente in ne smeš se bati"

Kristina Božič
02.02.2020 15:58

Glavna sobarica v hotelu Špik v Gozdu - Martuljku je ena od dveh novembrskih nagrajenk sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtno-podjetniški zbornici za posebne dosežke in doprinos k dvigu kakovosti storitev. Tudi druga nagrajenka je iz družbe Hit, vodja kuhinje v kranjskogorskem hotelu Korona Janja Bučić. Ramiza Ališić visoko kakovost pripisuje tudi temu, da je vodstvo uspela prepričati, naj čistilke in sobarice redno zaposli. Na to je ponosna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ramiza Ališić, glavna sobarica v hotelu Špik
Robert Balen

V Slovenijo ste prišli pri 18 letih zaradi ljubezni, z zaključeno srednjo elektrotehnično šolo.
"Da, moj bodoči mož je prišel na dopust, jaz pa sem se z njim vrnila na Jesenice. Okolje je bilo novo, nikogar nisem poznala, niti jezika. Po mesecu ali dveh sem začela iskati službo. Iskala sem karkoli in v Tržiču so iskali šiviljo. Doma sem se naučila šivati, saj je mama vedno šivala, jaz pa sem si rada zašila kaj lepega."
Se je bilo težko znajti?
"Ah, bila sem bosanski deklič, ki ni imel pojma. Prišla sem 7. septembra. Nisem znala niti toliko slovenščine, da bi se pogovarjala na ulici. A sem se učila. Največ sem se naučila na delovnem mestu. Sodelavke so mi prinesle tudi recepte, pomagale so mi. Pri učenju jezika me je podpiral tudi mož, ki je rad plesal in s katerim sva hodila plesat narodne plese.
Ko so prišli otroci, sem si našla delo bližje domu, v Radovljici, ko je šla Almira v stečaj, pa so me na zavodu za zaposlovanje vprašali, ali bi se želela šolati za modno oblikovalko. Ker je bila gospodarska kriza, tudi mož je ostal brez službe, ni bila opcija, da bi prejemala le nadomestilo za prevoz do šole. A ves čas sem imela srečo, da so bili okoli mene ljudje, ki so se potrudili, da so mi pojasnili, če česa nisem razumela. Res pa me tudi nikoli ni bilo sram vprašati. Nisem pomislila, da bi bila manj vredna od drugih. Niti ne mislim tako o drugih."
Inženirka, ki se je v Slovenijo poročila s Kosova, kjer je delala v rudniku Trepča, je opisala, da je v devetdesetih naletela na zaprto okolje, v katerem ni mogla dobiti dela, ki bi ustrezalo njeni izobrazbi. Ob obljubah, da jo bodo kasneje zaposlili kot inženirko, je začela delati kot čistilka. S privatizacijami je bila prestavljena na zasebni čistilni servis, kjer so nekaj let pred upokojitvijo nad njo začeli izvajati mobing, češ da ne zna čistiti.
"Da. Poznam dekle, ki je iz Makedonije prišlo z diplomo iz prava, a tu ni našlo službe. Pri meni je delalo kot sobarica. Moje vodilo je, da ni toliko pomembno delo kot to, da ga dobro opraviš. Če človek ne dela dobro, potem tudi drugega dela ne bo dobro opravil. Tega so me naučili."
Vsako delo je častno?
"Da. Če nekaj delaš, se potrudi, da to iskreno in dobro narediš. Seveda, nismo vsi za vse. In hitro se vidi, ali se nekdo trudi - in če se trudi, se bo naučil marsikaj. Če si nekdo misli le, da ima šolo, in se niti ne potrudi niti se mu ne da ... Če ni morale, je konec. Za ljudi, ki pridejo v novo okolje, je delo pomembno - da začno aktivno življenje v družbi. Če si sam, se ne naučiš dosti, za to moraš iti med ljudi. Morda pri kom traja leto ali dve, a več ko govoriš z ljudmi, boljše ti gre jezik in manj napak delaš. Če človek poudarja le, česa vse ne bo delal, bo težko napredoval. Žal."

"Vsega ne boš dosegel čez noč. Moraš imeti argumente, pojasniti, prepričati in nato pokazati rezultate," pravi Ramiza Ališić.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta