(INTERVJU) Tomaž Toporišič: Ne učimo publike držati vilic v rokah

Borštnikovo srečanje in Slovensko mladinsko gledališče imata dolgo zgodbo ljubezni in sovraštva, od bojkota festivala do letošnjega triumfa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Toporišič: "V zadnjih 15 letih se je situacija znotraj slovenske gledališke pokrajine precej spremenila."  
Andrej Petelinšek

Je doktor primerjalne književnosti in teatrolog. Začel je kot svobodni kritik in esejist, bil četrt stoletja zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču, kot umetniški direktor in dramaturg, ob tem pa tudi urednik Tribune in Mladine, soustanovitelj festivala sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Zadnja tri leta je profesor in prodekan na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer predava dramaturgom, režiserjem in igralcem.
Velik del svojega profesionalnega življenja ste posvetili Slovenskemu mladinskemu gledališču, ki je na letošnjem Borštnikovem srečanju triumfiralo s predstavo Še ni naslova v režiji Tomija Janežiča. Z Mladinskim ste dali skozi mnoge krize, ampak, kot pravite nekje, gledališče mora biti ves čas v krizi.
"Res delovanje v Mladinskem predstavlja velik del mojega življenja, 25 let, ki so bila zelo intenzivna. Tudi kriznih situacij je bilo kar nekaj, ki pa jih je vedno treba razrešiti v konstruktivnem dialogu. Začel sem v začetku devetdesetih kot dramaturg, pri umetniškem vodji Eduardu Milerju, kasneje sem bil umetniški direktor tega teatra med letoma 1995 in 2003, potem spet dramaturg. In ni mi bilo dolgčas, veliko stresa in veliko užitka.
Borštnikovo srečanje in Mladinsko imata dolgo zgodbo ljubezni in sovraštva. Mladinsko je zaradi estetskega in političnega nestrinjanja v osemdesetih letih dolgo bojkotiralo festival in se alternativno predstavljalo na posebnem festivalu na II. gimnaziji v Mariboru. Na Borštniku so se čutili zapostavljeni. Letošnje nagrade so (skupaj z lanskimi in predlanskimi) popravile to situacijo za nazaj. Dobitnica Borštnikovega prstana je postala izjemna Marinka Štern, dolgoletna članica SMG. Zvesta mu je od začetka svoje igralske poti. Ob njej pa so bili nagrajeni še kar trije igralci SMG, ki so bili praviloma zaradi svoje brechtovske, ansambelske igre na festivalu spregledani. Letos so Anja Novak, Matej Recer in Stane Tomazin dobili serijo individualnih nagrad, kar se mi zdi super. Ker gre resnično za zelo močan igralski ansambel, ki tradicionalno dela laboratorijske predstave. Druga pomembna stvar je odnos med Borštnikovim in režiserjem Tomijem Janežičem, ki je bil spregledan z velikimi predstavami, Tremi sestrami in Utvo, zdaj pa je, že dolgo po tem, ko je postal izjemno cenjen v celotni Evropi, prepoznan tudi na Borštnikovem srečanju, ki ga je končno potrdilo, se mu oddolžilo. Mladinsko je tako dobilo mesto, ki mu pritiče znotraj slovenskega gledališča. Paradoksalno je, da je to mesto prej imelo znotraj evropskega gledališča kot znotraj nacionalnega prostora. To, da je bilo končno prepoznano kot pomemben vrhunski segment slovenske gledališke kulture, hkrati priča o dovolj dobrem stanju v slovenskem gledališču - ustreznem dialogu med kreacijo in percepcijo tega teatra."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta