(INTERVJU) Vita Mavrič: Nokturno žlahtnih duš v Mariboru

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
09.02.2020 16:37

Vita Mavrič bo v petek v Veliki dvorani Narodnega doma predstavila šansone z novega cedeja. Na njem je največ pesmi Arsena Dedića, zapete so v slovenščini, album je ustvarila skupaj s skladateljem in pianistom Jako Puciharjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vita Mavrič: "Pri prepesnitvah v slovenščino sem se vsakič ponovno navdušila nad izjemno gibčnostjo slovenskega jezika."
Peter Giodani

Na cedeju Nokturno žlahtnih duš Vite Mavrič v slovenščini zazvenijo Dedićeve Vse, kar veš o meni, Vračam se k Aznavourju, Hiša za ptice, Dan, ko pišeš razglednice, Montenova Duša moja, pesmi Trenta Reznorja in Georgesa Brassensa. Da je izbor zrela rekapitulacija življenja, bolečine in sreče obenem, ljubezni, vsega tistega, kar je Arsen še posebej znal globoko ubesediti in uglasbiti, reče naša najbolj znana šansonjerka, ki besede božajoče zliva z glasbo. Pesmi je v slovenščino prepesnil Tomaž Lentnar, pianist Jaka Pucihar, harmonikar Simone Zanchini, kontrabasist Matej Hotko, bobnar Gašper Bertoncelj, spremljevalna vokalistka Ana Bezjak pa so ustvarili vrhunsko glasbeno podlago.
Vsi akterji bodo pesmi v živo predstavili v sredo, 12. februarja, v Aninem dvoru v Rogaški Slatini, v petek, 14. februarja, v Narodnem domu v Mariboru ter 13. in 29. februarja v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vita Mavrič, ki je v 32 letih pustila neizbrisen pečat v razvoju šansona in glasbenega gledališča na Slovenskem, je pripravljena.
Od zadnje vaše plošče Sprehod so minila tri leta. Zakaj?
"Ne mudi se mi več nikamor, 30 let sem hitela, zdaj mi to ne pade več na pamet in na srečo mi pri mojih letih tudi ni več treba. Ustvarjam le še toliko, da pomirim svoj notranji ustvarjalni nemir."

Vita Mavrič
Peter Giodani

Gola reprodukcija je ne vznemirja

Na svoj način ste se lotili pesmi mojstrov. Kako je nastala zgodba te plošče?
"Po daljšem procesu, ki je trajal več let, sem sestavila zgodbo, ki jo želim izraziti. Njihova besedila sem pretočila v lasten čustveni spomin in jih v soustvarjanju s svojim pianistom in aranžerjem Jako Puciharjem preoblekla povsem na novo. Tako v smislu priredb kot seveda interpretacije. Edino v tovrstnem avtorskem pristopu vidim smisel, sicer bi bila to gola reprodukcija, ki pa me res ne zanima, še manj vznemirja."

Vita Mavrič
Tit Košir

Glasbeniki, ki puščajo sledi v srcu

Imenitni pianist Jaka Pucihar je že dolgo vaš glasbeni sopotnik, preostali instrumentalisti imajo tudi zanimiv glasbeni življenjepis.
"Jaka Pucihar je avtor vseh glasbenih priredb na albumu, obenem me seveda spremlja ob klavirju in to že 25 let. Ustvaril je izjemne in samosvoje aranžmaje ter k sodelovanju povabil izborne glasbenike, kot so absolutno vrhunski ter nezamenljivi kontrabasist Matej Hotko, zatem Italijan Simone Zanchini, ki slovi kot eden bolj zanimivih in inovativnih jazzovskih harmonikarjev na evropski glasbeni sceni. Sicer živi v Bologni. Gašper Bertoncelj, prav tako izvrsten jazzovski bobnar, z družino živi v Tel Avivu in bo zgolj za to priložnost na kratko pripotoval v Slovenijo. Kot gost se je projektu pri dveh skladbah pridružil tudi moj prijatelj Mate Bekavac, vodilni slovenski klasični klarinetist. Ano Bezjak zagotovo dobro poznate, je vokalistka, ki jo cenim že od njenih prvih korakov. Na tem albumu sodeluje dobesedno jagodni izbor, slovenskih glasbenikov. Zelo sem jim hvaležna, da so se odzvali povabilu k sodelovanju in pustili večno sled tudi v mojem srcu, ne samo na albumu."
Kaj si obetate od mariborskega koncerta?
"Na mariborsko publiko sem zelo navezana. Leta 1992 sem na mali sceni SNG igrala Ježka, takrat so me vzeli za svojo, vzajemna ljubezen je ostala med nami do danes. V Mariboru publika reagira srčno, komunikativno in odprto. Kadar grem nastopat v Maribor, vselej rečem, da grem domov. Zato se mariborske premiere iskreno veselim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta