(INTERVJU) Zdenka Čebašek Travnik: "Pomembno je le, da ukrepi delujejo"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
07.04.2020 18:18

In ne, katera vlada jih je predlagala, pravi v pogovoru za Večer predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdenka Čebašek Travnik se bo jeseni potegovala za še en mandat na vrhu Zdravniške zbornice.
Robert Balen

Od prvega primera okužbe s covidom-19 je minil že več kot mesec. O kakšnih težavah vam s terena poročajo vaši člani, zdravniki in zobozdravniki?
"Težave so različne. V zdravniški zbornici smo tri torke zapored med člani izvedli anketo, v kateri je sodelovalo do 700 članov in v kateri smo jih spraševali o počutju, delu in osebni varovalni opremi. Anketa je pokazala, da je fizično in duševno zdravje večine članov dobro. Le pet odstotkov jih je dejalo, da imajo težave. V zadnji anketi se je pokazalo, da se tudi organiziranost v zdravstvenih ustanovah v zadnjem času izboljšuje, saj je 60 odstotkov vedelo, kje bodo delali naslednji teden. Nekoliko drugače pa je z dostopnostjo do varovalne opreme. Zgolj sedem odstotkov jih ves čas pravi, da je ta odlična, medtem ko je polovica v prvih dveh izpraševanjih ocenila, da imajo slab dostop do varovalne opreme. V zadnjem krogu ankete, v začetku aprila, jih je tako ocenilo 38 odstotkov vprašanih. Če povzamem. Zelo verjetno je, da so na najbolj izpostavljenih delovnih mestih zdravniki in zobozdravniki večinoma dobro zaščiteni. Drugače pa je s koncesionarji in zasebniki, ki jih ministrstvo ni vključilo v zbiranje potreb in delitev opreme. Vsak dan dobim pismo kakšnega zasebnika, da še nima zaščitne opreme. To ni dobro, saj brez zaščitne opreme ne bodo mogli začeti delati, ko se bodo ukrepi začeli sproščati."
Še v času vlade Marjana Šarca ste se v imenu zbornice dvakrat javno oglasili s kritiko. Od razglasitve epidemije se še niste oglasili. Ali to pomeni, da ste z ukrepi, ki jih sprejema sedanja vlada, zadovoljni?
"Takrat smo opozarjali tako vlado kot prebivalstvo, da je okužba s koronavirusom veliko bolj nevarna, kot so nam jo prikazovali vladajoči, ki so se malodane norčevali iz nas, ko smo rekli, da je zdravnike strah tega, kar okužba prinaša. Takrat sem tudi želela opozoriti, da je gonja proti okuženim zdravnikom nekorektna, saj niso naredili ničesar, kar bi bilo v nasprotju s tedanjimi priporočili, ki so jih dajali epidemiologi."
Ste zadovoljni z ukrepi sedanje vlade?
"Ne vem, koliko je za sedanje stanje zaslužna nova vlada oziroma nove ekipe, saj se ukrepi spreminjajo v svetovnem merilu v smeri zaostrovanja socialnega oddaljevanja. Ukrepi gredo v smer, na katero smo opozarjali že sami. Se je pa nova vlada bolj organizirala pri nabavi zaščitne opreme. Pri tem sicer vsak vidi, koliko so oziroma niso uspešni. Je pa tudi res, da so se razmere na trgu zaščitne opreme bistveno poslabšale."
V zadnjih tednih smo soočeni z različnimi pogledi stroke in politike na uvedbo nekaterih ukrepov, kot je denimo dezinfekcija skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah in omejitev gibanja na občino bivanja. Se vam zdijo ti ukrepi smiselni?
"Sama nisem strokovnjakinja za to področje, a vsi sprejeti ukrepi zagotovo pripomorejo k ozaveščanju ljudi, da je virus vseprisoten in da je treba točke, ki so kritično izpostavljene možnosti okužbe, čistiti. Me pa obenem skrbi, da se zaradi visokih stroškov razkuževanja ne bi poslabšale življenjske razmere za bivanje, saj vemo, da je v tem trenutku veliko brezposelnih in ljudi z znižanimi prihodki. Zato bi bilo res smiselno pretehtati, ali so ti visoki stroški upravičeni."
Javnost je v preteklih tednih bila soočena z nasprotujočimi si razlagami stroke in politike o določenih ukrepih. Komu naj ob tem prisluhne slehernik, ki bi se le rad obvaroval pred okužbo?
"Poudarek ne bi smel biti na tem, kaj je kdo rekel, temveč kaj v svetu je preverjeno učinkovito. Kaže se, da so države, ki so začele izvajati ostrejše ukrepe v spopadanju s koronavirusom, doživele manj škode, zato katerikoli so že ti ukrepi in sodelujoči pri njih, jih velja izkusiti. Tako že vsi v svetu vemo, da pravilna uporaba mask ne more škoditi, nepravilna pa lahko. Je pa tudi res, da se na tem področju stvari vsakodnevno spreminjajo in ni pravil, kako ravnati, ki bi jih poznali od prej. O tem virusu se ni še nihče učil, zato se tudi navodila in smernice spreminjajo. Sicer pa menim, da lahko vsak ob prebiranju in gledanju medijev dobi zadosti informacij, kako se primerno obnašati, da bi se izognili okužbi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta