Invalidi: "Če delodajalec delavcu ne more ponuditi ustreznega dela, mu lahko poda odpoved pogodbe o zaposlitvi"

Asja Lednik
29.05.2019 11:20

O željah in potrebah invalidov, ki so večje, kot le parkiranje posameznikov na invalidskih prostorih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dober mesec dni mineva od odmevnega zapisa slovenske astrologinje, ki se je razpisala o svojem parkiranju na parkirnih mestih, namenjenim invalidom. Njen zapis in izjave, ki jih je dajala kasneje, ko je stvar postala medijsko odmevna, so razburile slovensko javnost, posebej pa tiste, ki so se jih besede osebno dotaknile. Invalidov. A parkirna mesta še zdaleč niso edina težava, pač pa le kaplja v morje. S kakšnimi težavami se vsakodnevno srečujejo invalidi? Kaj si želijo? Se počutijo slišane?
Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS) takoj na začetku opozori, da se je potrebno zavedati, da pojem invalidnosti ni enovit pojem. Pojavlja se v številnih oblikah, zato so tudi težave, ki jih občutijo osebe z določeno obliko invalidnosti, zelo raznolike in jih je težko spraviti na skupni imenovalec. Kakšno je trenutno stanje, se na področju invalidnosti dogajajo premiki v pravo smer? "Ko govorimo o pravicah invalidov, se premiki na bolje dogajajo zelo počasi in pogosto se po tem, ko so narejeni koraki k izboljšanju, zgodi tudi kak korak nazaj. Sploh takrat, ko interesi in pravice invalidov trčijo ob interes koga drugega, na primer delodajalcev ali drugih močnih interesnih skupin. Prav tako v primerih, ko se pravice invalidov krčijo zaradi pomanjkanja sredstev. Zato bi si predvsem želeli, da se pri odločanju postavi interes invalidov na prvo mesto, saj je invalid v šibkejšem položaju in ga je potrebno posebej zaščititi," pravi Novak. Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije pa opaža, da se kultura odnosa do invalidov v zadnjem obdobju vendarle spreminja. "Opažam pozitivno diskriminacijo do invalidov, seveda pa smo k temu pripomogli tudi sami, ko se pojavljamo in smo aktivni v družbi." A prostor za napredek je še.

Potrebno se je pogovarjati

"Naše želje in pričakovanja so zagotovo višja, kot jih v tem trenutku zagotavlja socialna država," doda Kastelic. A situacija se z leti spreminja na bolje, ugotavlja. "Naša organizacija je bila aktivna pri pripravi vseh zakonov na področju invalidskega varstva v zadnjih desetih letih, skratka povsod, kjer se lahko izboljša kvaliteta življenja slovenskih para- in tetraplegikov. Res pa je, da se stvari razvijajo prepočasi in bi si invalidi želeli, da bi bile državne institucije bolj proaktivne in ne bi vedno čakale samo na pobudo invalidov," poudarja Kastelic, ki ocenjuje, da je sprejemanje različnih pravilnikov na področju zagotavljanja kvalitetnih medicinski pripomočkov in vključevanje sodobnih medicinskih pripomočkov v sistem zdravstvenega zavarovanja za potrebe invalidov prepočasno. "V doglednem času je potrebno pripraviti tudi sistemsko rešitev za prevoze invalidov, da bomo imeli invalidi enake možnosti do prevoza s prilagojenimi vozili ne glede na kraj bivanja, saj medkrajevni javni prevoz v Sloveniji ni prilagojen invalidom," razlaga sogovornik.

Osebni Arhiv

Najprej ostane brez zdravja, nato še brez dela

Z nekoliko drugačnimi, a zato nič manj pomembnimi težavami se soočajo tudi člani Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS). "Težave, s katerimi se srečujejo naši člani, se bolj navezujejo na delovno razmerje, zagotavljanje ustreznega dela, neenako obravnavanje pri delodajalcu in podobno," pove Drago Novak, predsednik ZDIS. Ta opozarja, da "če ima delavec status delovnega invalida, to pomeni, da je njegova delovna zmožnost zmanjšana oziroma omejena in da svojega dela zaradi zdravstvenih razlogov ne zmore več opravljati na enak način, zato pri delu potrebuje določene omejitve. Te omejitve so lahko bodisi stvarne, kot je na primer omejitev dvigovanja bremen nad določeno težo ali omejitve prisilnih drž in podobno, mogoče pa je, da delavec potrebuje tudi skrajšanje delovnega časa". Ne glede na naravo omejitev, ki so delavcu priznane, jih delodajalec mora spoštovati, kar delodajalcu nalaga zakon.

Asja Lednik

Varstvo, ki ga ima delavec na papirju, v praksi slabo učinkovito

Po besedah Draga Novaka se zelo pogosto dogaja, da delodajalec delavcu ne zagotavlja dela, ki je zanj ustrezno. "Na papirju mu sicer zagotovi ustrezno delo in ponudi delovno mesto z opisom, ki ustreza invalidnosti, nato pa v praksi teh omejitev ne spoštuje. Ker delavec invalid ni več absolutno varovan pred odpovedjo, pa je seveda v strahu pred izgubo zaposlitve in zato o kršitvah molči. Poleg tega ima delavec, praktično gledano, omejene možnosti, da svoje pravice uveljavi. Četudi se delavec odloči, da bo od delodajalca zahteval spoštovanje pravic iz invalidnosti, to pomeni, da mora delodajalca tožiti in zahtevati prenehanje kršitev, kar pa delavca postavi v izjemno neugoden položaj. Tako je varstvo, ki ga ima delavec na papirju, v praksi slabo učinkovito in delavci se ga ne poslužujejo."

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta