Iskali učitelja gospodinjstva in športa ter knjižničarja v eni osebi: Razpis že umaknili, objavili bodo novega

Franja Žišt Franja Žišt
10.04.2019 07:05

Ni prvič, da na šoli iščejo multipraktika. Kaj na tak razpis porečejo na šolskem ministrstvu in v sindikatu Sviz?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Do 14. aprila se lahko na razpis Osnovne šole Roje v Domžalah prijavi učitelj, ki bo poučeval gospodinjstvo in šport ter hkrati opravljal delo knjižničarja. To ni prvi tak razpis v naših šolah, nazadnje so na eni izmed šol za njihov vrtec iskali celo pomočnico vzgojiteljice in čistilko hkrati kar za nedoločen čas. Da gre za napako, so se običajno odzvali na osnovnih šolah, ko so jih opozorili, da osebe, ki jo iščejo, niti teoretično ni mogoče najti. Običajno so potem objavili ločene razpise.
"Take osebe skoraj gotovo ne bodo dobili," pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan in pojasnjuje, da gre za način, s katerim skušajo na šolah reševati težavo z majhnim številom ur za posameznega učitelja. Če se na tak razpis namreč ne prijavi nihče, ker ne izpolnjuje pogojev, lahko ravnatelj zaposli osebo, ki ne izpolnjuje pogojev in bo delo lahko opravljala. S tem hodijo "po zakoniti strani". "Težave imajo predvsem majhne šole, na večjih učiteljem lahko damo še nekaj ur v podaljšanem bivanju," pravi Pečan in poudari, da imajo težave z urami umetniških predmetov, gospodinjstva, tudi z zgodovino in državljansko vzgojo ni nič bolje. "Če učitelju daš le delno zaposlitev in potem dela na štirih šolah, ga ne moreš uporabiti za nadomeščanje, na šolah pa se zdaj velik odstotek časa ukvarjamo samo z nadomeščanji," razlaga Pečan, zakaj raje vzamejo eno osebo kot tri različne. S tem, ko šola objavi razpis in zaposli le enega, namesto dveh ali v omenjenem primeru treh oseb, to za šolo predstavlja manjše stroške, saj izplačajo le en regres in enojne potne stroške.

Razpis umaknjen, objavili bodo novega

Odzval se je tudi generalni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, ki je dejal, da razpis zagotovo ne ustreza veljavnim predpisom, "ker je nabor nalog in predmetov, ki naj bi jih opravljal zaposleni, umetno konstruiran. Taka kombinacija ne obstaja". Štrukelj poudarja, da obstajata dve možnosti. "Ali je razpis pripravljen za konkretnega človeka ali pa gre za izgovor, da se potem lahko zaposli neustrezni učitelj. Edini korekten razpis bi bil, da razpišejo tri delovna mesta po tretjinah. Zdaj je očitno zadaj nek drug interes."
Oglasili pa so se tudi na šolskem ministrstvu, od koder so sporočili, da so danes dopoldne kontaktirali Osnovno šolo Roje in ravnateljico opozorili na napako v razpisu. "Razpis so takoj umaknili in bodo v skladu s Pravilnikom o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v prilagojenem izobraževalnem programu osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom objavili novega, in sicer ločeno za delovno mesto učitelja in za delovno mesto knjižničarja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta