Islamska skupnost: "Ne gre za diskriminacijo žensk!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
07.02.2020 09:09

Tako odgovarjajo v Islamski skupnosti v Sloveniji, potem ko je del javnosti vznemirilo obvestilo, da bodo prvi molitvi v džamiji prisostvovali le moški. Pravnica Barbara Rajgelj meni, da je to diskriminacija na podlagi osebne okoliščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranjost džamije, ki je danes ženske ne bodo videle.
Robert Balen

Muslimani v Sloveniji so se danes malo čez poldne lahko udeležili prve uradne molitve, tako imenovanega džuma namaza, v džamiji v Ljubljani. Nekaj ogorčenja na družbenih omrežjih je sprožila zadnja poved iz povabila vernikom, ki ga je objavila skupnost. V njem je zapisano, da bo, ker pričakujejo večjo množico, iz organizacijskih razlogov težko omogočiti, da bi džuma-namazu prisostvovale tudi ženske. Pravnica Barbara Rajgelj se je na to odzvala na twitterju : "Vratar_ka  ne more diskriminirati na podlagi osebnih okoliščin. So pa vratarji verskih skupnosti tudi v sekulariziranih sistemih ohranili privilegirano pravno obravnavo."
{twitter}https://twitter.com/BRajgelj/status/1225669752158162944{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/BRajgelj/status/1225661813938769928{/twitter}
Tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić odgovarja, da ne gre za diskriminacijo. Na vprašanje, kakšni so razlogi, da ženske tokrat naj ne bi prišle, pa je zapisal, da "ženske niso obvezne opravljati petkove molitve". Danes pa naj ne bi prišle "samo zaradi organizacijskih razlogov in velika števila obiskovalcev". Dodal je še, da so bile ženske prisotne že pri včerajšnji molitvi - danes pa je bil uradno izveden prvi džuma-namaz, najpomembnejša molitev v celem tednu, čeprav so muslimani obvezani moliti petkrat na dan - "v prihodnje pa bodo sodelovale pri vseh molitvah".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta