Ivo Vajgl ne bo kandidiral za predsednika, zdaj podpira Milana Brgleza. Kandidaturo vložila še Sabina Senčar

L. M., STA
28.09.2022 13:57

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, ne bo vložil predsedniške kandidature, je pa podporo izrekel Milanu Brglezu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Vajgl bi moral za vložitev kandidature zbrati tri tisoč podpisov.
Robert Balen

"Kot veste, sem bil zadnjih deset let v Evropskem parlamentu. Ko sem se vrnil, sem opazil, da Slovenija v EU počasi začenja zavzemati mesto, za katerega si ne želim, da bi ga zavzemali – postala je del skupine držav, ki delajo na razgrajevanju EU," je na novinarski konferenci pojasnil Ivo Vajgl in dodal, da je zato čutil državljansko dolžnost, da se angažira.

Ko je avgusta najavil, da bo zbiral podpise za kandidaturo, je bilo stanje po njegovih besedah drugačno kot danes, tudi razmerja med kandidati in političnimi strankami. Vajgl je dejal, da se je zdaj odločil, da v volilnem procesu ne bo sodeloval. Za vložitev kandidature bi moral zbrati tri tisoč podpisov podpore, saj ga kot kandidata podpirata LDS in Naša prihodnost. Koliko podpisov je uspel zbrati, Vajgl ni pojasnil, je pa dejal, da jih je zbral zelo veliko.

Vajgl na predsedniškem mestu vidi Brgleza

Ob tem je v predsedniški tekmi javno podprl kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza. Kot je poudaril, je Brglez njegov prijatelj še iz časov, ko sta opravljala različne politične funkcije. Takrat sta zgradila medsebojno razumevanje, tudi pri pogledu na svet in na to, kakšno politiko si želita v državi. Vajgl je trdno prepričan, da podpira pravega kandidata in da bo imela Slovenija v primeru Brglezove izvolitve odličnega predsednika republike.

Milan Brglez je dejal, da si Vajglovo podporo šteje v čast.
Robert Balen

Ob tem je izrazil upanje, da bodo ljudje, ki so ga podprli, volili za Brgleza. Slednji je poudaril, da si Vajglovo podporo šteje v čast. Po njegovih besedah bo v času kampanje, pa tudi kasneje z njim sodeloval. Vajgl je namreč dolgoletni politik, diplomat in človek, ki ga Brglez pri vprašanjih zunanje politike zelo ceni. Na vprašanje, kdo je vodja njegovega štaba, pa je Brglez odgovoril, da je trenutno vodja še vedno sam. Vodenje bo v tem tednu prevzel drug posameznik, novega vodjo pa bodo ob tem predstavili tudi javnosti, je napovedal evropski poslanec SD.

Kandidaturo vložila tudi Sabina Senčar

S podpisi 3.261 volivcev in s podporo Resni.ce pa je predsedniško kandidaturo na Državno volilno komisijo (DVK) danes vložila ginekologinja Sabina Senčar. Kot predsednica bi se zavzemala za temeljne človekove vrednote, predvsem svobodo, varnost, zdravje, sprejetost, ter spodbujala pravico do dela in prostega časa. Po mnenju Senčar mora predsednik oziroma predsednica države zastopati interese vsakogar in vseh državljanov Slovenije. "Zavzemati se mora za vrednote, ki morajo biti in so brezčasne. Ne smejo biti odvisne od političnega sistema in politike, v kateri živimo," je poudarila Senčar.

Predsedniško kandidaturo je danes vložila tudi Sabina Senčar.
Žiga Živulovič/bobo

Kot predsednica bi se zavzemala predvsem za dostopno zdravstvo. "Za samega državljana ni tako velikega pomena ali bo zdravstvo državno ali privatno, za posameznega državljana mora biti v interesu le to, da bo zdrav, da bo prišel do poštene, hitre in strokovne zdravniške oskrbe, do svežega zraka, hrane, do vseh teh stvari, ki omogočajo zdravje. To pa ni le odsotnost bolezni, temveč tudi stanje popolne socialne, ekonomske in duševne blaginje," je dejala Senčar.

Pomembna se ji zdi tudi skrb za varnost. Kot je poudarila, varnost ne pomeni kulture strahu, "zato bomo o vseh postopkih, na katere bomo opozarjali in morda niso vodili v najbolj varne razmere za naše državljane, razpravljali brez sramotenja in korektno v upanju, da se bomo iz tega tudi kaj naučili". Zavzemala se bo tudi za sprejetost vsakega posameznika in njegovih najbližjih. Žaljenje, ustrahovanje, strašenje in grožnje, so po njenem mnenju nespremenljivi. Podporo njeni kandidaturi je izrazil tudi predsednik Resni.ce Zoran Stevanović: "Prepričan sem, da bo Sabina odlična predsednica in zagotovo nekaj novega oziroma nekaj tistega, kar ljudje iščejo. Gre za glas ljudi, predvsem tistih, ki do sedaj niso bili slišani."

Na predsedniških volitvah osem kandidatov

Opolnoči se sicer izteče rok, do katerega je na DVK mogoče vložiti kandidature za volitve predsednika republike. Do zdaj je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo političnih strank oziroma poslancev, vložilo osem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene prejšnji teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar. V ponedeljek sta kandidaturi vložila tudi Brglez in poslanec Levice Miha Kordiš. Predsedniške kandidature, ki so bile vložene ta teden, bo DVK potrjevala v četrtek, končni nabor kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati do tretjega oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta