Izkoriščanje: Prišel je delavec, ki je v enem mesecu opravil 400 ur dela

Kristina Božič
13.11.2018 16:13

Stiske delavk in delavcev, ki se znajdejo ujeti v izkoriščevalskih pogojih, so bile za več kot petkrat podcenjene glede na dejanske potrebe po pomoči in informacijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flavio Santos

Panoge, v katerih je verjetnost delavskega izkoriščanja večja, so poznane. "Gradbeništvo, mednarodni transport, kjer so delavci ujeti v svoje kabine, pa tudi agencijski delavci, kjer so ujeti med različne posrednike," je naštel Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. V zadnjih mesecih opažajo tudi vse več interesa med agencijami za delo po prosilcih za mednarodno zaščito z delovnim dovoljenjem in beguncih. "Izkušnje kažejo, da so to osebe, ki se zelo močno želijo dokazati, dokazati želijo, da lahko delajo in prispevajo k družbi, želijo se integrirati. Ključnega pomena je, da se jih informira, da nimajo le pravice do dela, ampak tudi pravice iz dela," je poudaril zagovornik delavskih pravic.
Ta teden zaključujejo sedemmesečni projekt, ki so ga izvajali ob sofinanciranju urada vlade za komuniciranje za krepitev boja proti trgovini z ljudmi in z njo povezanim prisilnim delom. S posredovanjem informacij, svetovanjem in nudenjem direktne pomoči in zaščite so poskušali zmanjšati število izkoriščanih delavk in delavcev, ki so se znašli v prisilnih delovnih pogojih. Le v prvih petih mesecih – do konca septembra – so izvedli 708 informiranj, s čimer so skoraj za dvakrat presegli načrtovanih 400. Poglobljena svetovanja potencialnim žrtvam delovnega izkoriščanja in prisilnega dela pa so za več kot petkrat presegla projektne cilje, saj so jih izvedli 336 namesto 60. Nanje se je obrnilo največ delavcev v mednarodnem transportu - 238 in 232 delavcev, zaposlenih v gradbeništvu. "Pred dnevi je do nas prišel delavec, ki je v enem mesecu opravil 400 ur dela," je Goran Lukić opozoril na preplet nespoštovanja zakonskih določil glede delovnega časa in nato neizplačevanje nadur ter dodatkov. "Tu ne gre za manjše kršitve, ampak za veriženje resnih kršitev delavskih pravic, na katere niso imuni niti slovenski delavci." Za uspehe štejejo, da delavci ugotovijo, da, kar se jim dogaja, ni skladno z zakonom in da lahko ukrepajo. A dnevne prijave na pristojne institucije nadzora in pregona kažejo, da se mlini postopkov še vedno vrtijo prepočasi in na načine, ki ne zagotovijo koristi in pravic delavcev, je dodal Goran Lukić.

Največ delavcev, ki se obrne na Delavsko svetovalnico zaradi kršitev delavskih pravic, prihaja iz sektorjev mednarodnega transporta in gradbeništva.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta