Jadransko morje se preveč segreva, kar že občutijo tudi ribiči: "To ni normalno"

N.S.
16.07.2022 11:24

Temperatura morja v Splitu je pred kratkim znašala visokih 27 stopinj Celzija. Najvišja temperatura morja v Splitu je bila sicer izmerjena 31. julija 2016. Takrat je voda imela kar 28,7 stopinj Celzija. "To ni normalno," svari profesor Alen Soldo iz tamkajšnje univerze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Morje se segreva in postaja vedno bolj toplo. Zelo hitro se segrevajo predvsem površinske plasti vode in proizvajajo temperature, ki do nedavnega niso bile normalne. Še višje temperature morje doseže v zalivih, kjer voda miruje. V zalivu v Pirovacu je voda letos že imela tudi več kot 30 stopinj Celzija, v tej vročini pa lahko preživijo le ciplji," pravi Alen Soldo, ki predava na oddelku za pomorske študije univerze v Splitu. Tako toplo morje sicer živalskemu svetu ne škoduje, saj se ribe, ko začutijo, da je voda prevroča, umaknejo v globino. Bodo pa, če se bo voda še naprej tako močno segrevala, vse ribe "pobegnile" v globino, kar bo težave povzročilo ribičem. Toplo morje lahko na Jadran "privabi" tudi kakšne nove vrste rib, tiste, ki jim višje temperature prijajo.

"Lani smo denimo zaznali ribo lev, ki so jo fotografirali pri otoku Vis in sicer živi v toplih morjih. Iz Rdečega morja je prek Sueškega prekopa zašla v Sredozemlje, od tam pa v Jadran. Gre za ribo, ki je velik plenilec in napada vse, kar živi v morju, tudi jadranske plenilce, ki so zaradi ribolova komercialno pomembni. V več državah je prav ta riba, ki komercialno ni zanimiva, povzročila pravi "pokol" med domorodnimi ribami," je opozoril Soldo.

Kakšno vreme se obeta?

Danes se na Primorskem obetajo temperature do 24 stopinj Celzija, podobno vroče bo jutri. V ostalih delih Slovenije temperature ne bodo presegle tridesetice. Pretežno jasno bo tudi v ponedeljek. Najbolj vroče bo ob šibki burji na Primorskem, v notranjosti pa bodo najvišje temperature ostale malo pod 30 stopinj Celzija. V torek bo jasno in še bolj vroče. Trenutna temperatura slovenskega morja je med 25 in 26 stopinj Celzija, nekaj stopinj bolj hladno morje je v Kvarnerju in Dalmaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta