Nabodala, pisana kot poletje: Priprava ražnjičev je zelo zabavno početje. Imamo nekaj slastnih idej

Bonbon Bonbon
16.07.2022 06:00

Že zdavnaj so mimo časi, ko smo ob omembi besede ražnjič pomislili zgolj na leseno ali kovinsko paličico s tankimi rezinami začinjenega svinjskega mesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Še danes je mnogim to prva misel, saj beseda ražnjič pri nas velja za sinonim za eno samo jed, čeprav že dolgo na nabodala natikamo vse mogoče sestavine: meso, zelenjavo, ribe, morske sadeže, sir, sadje ali od vsega naštetega nekaj.

Paličice so lahko lesene (v tem primeru jih pred uporabo namočimo v vodo) ali kovinske, kratke ali dolge do 30 cm in več. Za nabodalo zadostuje pravzaprav že navaden zobotrebec, sploh v Španiji so zelo popularni čisto majhni prigrizki iz skupine tapasov: kisla čebulica, zvit slan ribji file, oliva in nabodalce kot spremljava pijači, seveda v dobri družbi, je nared. Ali ob kisli kumarici ali čebulici košček klobase chorizo, morda kakšen sir. Za pripravo nabodal lahko uporabimo prav vse, kar se da narezati na kocke ali kolobarje in je dovolj čvrsto, da ob natikanju na paličico ne razpade.

Profimedia

Sir, sadje, zelenjava

Majhne kroglice mocarele so idealne za različna nabodala. Bela barva poživi sadni in zelenjavni ražnjič, okus tega sira je dovolj nevtralen, da pridejo do izraza okusi sadja in zelenjave, ki jih kombiniramo: jagode, melona in lubenica, grozdne jagode; rdeča in zelena paprika, vložena čebula (lahko tudi iz balzamičnega kisa), izkoščičene olive, vmes koščki pršuta ali prekajenega lososa, odlični so tudi zviti ribji fileji. Ali kosi pikantnih suhih salam.

Seveda se poleti lahko mirno odrečemo mesu na nabodalih. Sadna in zelenjavna nabodala so vse bolj priljubljena tudi zato, ker jih lahko pripravimo vnaprej pa še tako lepa so na pogled, da kar vabijo. Pri pripravi pazimo le na to, da izberemo sadje ali zelenjavo različnih, čim bolj intenzivnih barv, lahko izberemo tudi paličice različnih dolžin in sadna nabodala zložimo kot ikebano. Sploh za otroke je to lahko pravšnji način, da jih navadimo na sadje, če se mu sicer morda izogibajo.

Sadje na nabodalih lahko tudi spečemo na žaru, še posebej odličen je ananas. Pri zelenjavi izberemo takšno, ki jo lahko jemo tudi surovo (to je tako ali tako večina zelenjave), in tudi zelenjavna nabodala se dajo lepo speči na žaru. V tem primeru zelenjavo prej nekoliko začinimo in premažemo z oljem, najbolje olivnim, in jo potem opečemo. Če dodamo na nabodala še na koleščke zrezane storže mlade koruze, na debelejše krhlje narezano čebulo (lahko tudi rdečo), dobimo pisane, očem in brbončicam všečne zalogaje.

Profimedia

Meso

Za nabodala lahko uporabimo vse vrste mesa razen divjačine. Tudi pri govedini je treba biti previden, za nabodala je najbolje uporabiti pljučno pečenko, ki je dovolj mehka, da je peka gotova v nekaj minutah. Svinjina je najbolj običajna, ko pripravljamo klasične ražnjiče, sicer pa sta za nabodala najbolj primerni vrsti mesa perutnina in jagnjetina. Tovrstno meso je mehko, hitro pečeno, dovolj blagega okusa, da ga lepo dopolnjuje različna zelenjava.

Meso, ki ga nameravamo uporabiti za nabodala, lahko mariniramo na različne načine. V marinado vselej dodamo nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka, če ga nimamo pri roki, uporabimo kis ali malo vina; meso bo tako mehkejše. Namesto soli, ki običajno povzroči, da je meso bolj trdo, za marinado raje uporabimo nekaj sojine omake, vselej pa pazimo, da meso iz hladilnika vzamemo vsaj kakšno uro pred peko. Hitreje in bolj enakomerno se bo speklo, če bo na žar položeno na sobni temperaturi, kot če ga začnemo peči takoj, ko ga vzamemo iz hladilnika. Takrat je znotraj prehladno in ne bo enakomerno pečeno.

Profimedia

Če za nabodala uporabimo perutnino, lahko poleg zelenjave dodamo tudi kakšen kos sadja, ananas na primer, ali na debelejše rezine narezan mango. K temnemu mesu se sadje ne poda najbolje, zato pa toliko bolj zelenjava. Vsakovrstna. Da nabodala nekoliko popestrimo, lahko uporabimo tudi kakšno idejo iz tujine. V Turčiji na primer so izjemno popularna nabodala z nadevanimi jajčevci. Jajčevce - ti naj bodo ožji in bolj podolgovati - narežemo na tri- do štiricentimetrske kolobarje in jih izdolbemo. Meso jajčevcev zmečkamo in zmešamo z mletim mesom, najbolje z jagnjetino, in različnimi začimbami. Polnjene kolobarje nataknemo na paličice, vmes damo kocke paprike in rezine paradižnika ter čebule, in dobimo popoln obrok. Na podoben način lahko pripravimo tudi bučke.

Kakor nasploh v kulinariki naj velja: edina omejitev pri kombiniranju so zaloge v shrambi in hladilniku ter naša domišljija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta