Janez Janša: Vlada ne bo več sproščala ukrepov po regijah, v šolo do 3. razreda povsod. Je Fafangel z izjavami prekoračil pooblastila?

M.R.
04.02.2021 15:15
Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo vlada po novem ukrepe sproščala za celotno državo hkrati, črnih in rdečih regij ni več.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

Vlada je ob ocenjevanju učinkovitosti ukrepov in obetih za prihodnost ugotovila, da je stanje še vedno resno. Tako kot v Evropi tudi pri nas še vedno obstaja dilema glede na razširjenost novih različic virusa, ki so bolj kužne in se hitreje širijo. Predsednik vlade Janez Janša pravi, da angleški sev, ki je pri nas že prisoten, očitno vpliva na potek epidemije. V zadnjem času zmanjšuje pozitivne trende, ki so bili pred tednom dni že morda bolj izraziti. So pa trendi še vedno pozitivni. 

Glede na situacijo pred nekaj tedni se je zdaj razlika v razširjenosti virusa med statističnimi regijami zelo znižala. Še pred nekaj tedni so bile razlike med regijami tudi v razmerju 1:3 ali celo več, zdaj pa so razlike precej manjše, je poudaril Janša. 

Vlada se je odločila, da ukrepov ne bo več sproščala po posameznih regijah, temveč jih bo sproščala za celotno državo. "V praksi to pomeni, da bo prva triada osnovnih šol fizično možna ob pogojih, kakršni so že doslej veljali v rdečih regijah po celotni državi. Enaka ureditev bo veljala za predšolsko vzgojo in tudi za vsa tista sproščanja, ki so bila doslej pri gospodarski ali storitveni dejavnosti možna zgolj v rdečih regijah," je povedal Janša in dodal, da črnih in rdečih regij ni več. To pomeni, da bodo šole za prvo triletje in vrtci odprti po celi Sloveniji. 

Zaenkrat smo bližje oranžni barvi kot pa črni, kar omogoča večjo fleksibilnost kljub bojazni in tveganju glede razširjenosti nove verzije virusa, zaradi katere številne evropske države ukrepe zaostrujejo, čeprav imajo boljšo epidemiološko sliko.

A na koncu je Janša poudaril, da bi sproščanje v oranžni fazi, ko bo ta dosežena, spet lahko potekalo po regijah, če bodo razlike v epidemiološkem stanju med njimi velike. "Če teh razlik ne bo oziroma bodo takšne, kot so zdaj, potem bo ukrepanje enako za celotno državo. Če bodo razlike med regijami izrazite, potem bo pač sproščanje potekalo najprej po tistih regijah, ki bodo epidemiološko boljše," je zaključil. 

Bistvenih odstopanj od semaforja ne bo

Premier je komentiral besede vodje Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla, ki je danes dejal, da so vladi že večkrat predlagali odprtje šol za učence do 5. razreda in da tudi nasprotujejo omejevanju gibanja na občine in regije. Sam celo dvomi o smiselnosti policijske ure. Janša je povedal, da bo prihodnji teden tekla razprava o teh predlogih.

Če se bo do takrat uresničil optimističen scenarij glede poteka epidemije, bo Slovenija tedaj v oranžni barvi. To pa bi potem pomenilo, da se nekateri od teh predlogov glede na semafor sproščanja ukrepov avtomatsko uveljavijo. Poudaril je še, da je pri nekaterih ukrepih treba slišati tudi mnenje druge stroke, pri čemer je omenil, da se šolniki bolj zavzemajo za to, da bi najprej v šole prišli učenci in dijaki zaključnih letnikov. 

Poudaril je še, da vlada pri odločitvah o sproščanju ne bo bistveno odstopala od načrta. "Kakršna koli bistvena odstopanja od načrta lahko vodijo zgolj do zmede," je ocenil Janša. Hkrati pa po njegovem mnenju tudi "bistvena odstopanja Slovenije od ravnanja vlad drugih držav v soseščini ali EU najbrž nimajo nobenega smisla, saj si ne želimo, da bi imeli najdaljšo epidemijo v Evropi". 

Načrt sproščanja ukrepov je bil po Janševih besedah sprejet v sodelovanju z epidemiološko stroko. "Saj tega načrta si ni izmislila vlada. Res je, da smo preučili tudi podobne pristope v drugih evropskih državah, kjer so bili podobni načrti tudi sprejeti na podlagi stroke. Ker gre več ali manj za isti virus, mislim, da bi morala biti stroka v različnih evropskih državah v odnosu do spopada s tem virusom na enaki valovni dolžini, in v glavnem pač mislim, da je," je Janša odgovoril na novinarsko vprašanje, ali so epidemiologi in njihovi nasveti sploh še potrebni, glede na to, da je vlada že sprejela konkreten in zelo jasen načrt sproščanja ukrepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta