Janša kljub zaostrovanju Desusa Pivčevi izrekel podporo. Gantar: Dostikrat je že povedala kaj, kar ni držalo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
23.09.2020 17:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Še preden sta se sestala izvršni odbor in svet stranke Desus, kjer naj bi v osnovi razpravljali o pripravah na kongres in drugih političnih temah, sta se na neformalnem srečanju sestala predsednik vlade Janez Janša in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Proti ministrici je uperjenih več puščic, ob interpelaciji, ki so jo vložile opozicjiske SAB, LMŠ, SD in Levica, njen odstop s te funkcije zahtevajo še poslanci upokojenske stranke, ki ji je predsedovala. Napovedali so, da bodo interpelacijo zoper lastno ministrico podprli. Čeprav so poslanci z začasnim zastopnikom stranke Tomažem Gantarjem Janši večkrat obljubili zvestobo in obstanek v koaliciji, je vodja poslancev Franc Jurša v zadnjih dneh nastopil nekoliko bolj ultimativno in povedal, da če Pivčeva ostane na mestu kmetijske ministrice, koalicija ne bo več imela glasov Desusovih poslancev.

Na parlamentarnih hodnikih je medtem zaokrožilo prepričanje, da morda do interpelacije sploh ne bo prišlo in bi se premier lahko še pred začetkom redne novembrske seje, v okviru katere bo na sporedu preizkušnja ministrice, odločil za umik Pivčeve ali pa bi to storila kar sama. A po naših informacijah velja drugače, saj naj bi Janša Pivčevi na današnjem sestanku izrazil polno podporo. Kot smo izvedeli, ministrica ne namerava odstopiti, s premierjem pa naj bi spregovorila tudi o interpelaciji in prišla do zaključka, da ta sploh ne vsebuje jasnih argumentov.

Sta se pa medtem proti pričakovanjem hitro odvila izvršni odbor in svet stranke Desus ter 28. november potrdila kot termin kongresa. Izbirali bodo sicer tudi tri nove podpredsednike, ne le predsednika oziroma predsednico, kot je bilo napovedano sprva. "Predvsem zato, ker je treba, da se stranka Desus konsolidira in bo taka, kot mora biti. Da ne bomo razklani in da bo šlo po poti, na kateri je stranka Desus nekoč že bila," je odločitev pojasnil predsednik sveta stranke Anton Urh in dodal, da so s tem novemu predsedniku oziroma predsednici omogočili, da za pomoč pri vodenju stranke izbere druge podpredsednike. Po njegovih besedah o Pivčevi kot kmetijski ministrici na seji sveta stranke sicer niso govorili. "Ne vem nič o tem, ona je pa že dostikrat povedala kaj, kar ni držalo," pa se je začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar odzval na navedbe, da naj bi Janša Pivčevi izrekel podporo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta