LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo, Pivčeva: Očitki so popolna manipulacija polresnic

M.R., Ž.V.
21.09.2020 13:18

V državnem zboru so opozicjiske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo proti ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec
Robert Balen

Poslanci stranke DeSUS podpisov za interpelacijo niso prispevali, so pa povedali, da je njihovo stališče znano. "Žal nam je, da še katera od koalicijskih strank ni podpisala te interpelacije, ker gre konec koncev za integriteto državnega zbora, ki je imenoval ministrico," je povedal vodja poslancev LMŠ in prvopodpisani pod besedilo Brane Golubović.

Robert Balen

Ministrici očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, je povedal Golubivć: "Gre za zakon, ki je napisan za funkcionarje, kaj lahko in česa ne smemo delati." Drugi očitek je sum zlorabe uradnega položaja, tretji nespoštovanje etičnih norm in tudi prikrivanje dejstev.  "Aleksandra Pivec ni storila enega prekrška, ni storila dveh prekrškov, ampak je konstantno kršila oziroma so se pojavljali sumi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Vse kaže na vzorec njenega delovanja, na oblastniško aroganco, predvsem pa se, tudi preko nje, kaže vzorec delovanja te vlade," je Golubović dejal in nadaljeval, da so za vlado zakoni, celo ustava in podzakonski akti le priporočilo, ne pa obveza, pravilo. Matej Tašner Vatovec iz Levice je v navezavi s Pivčevo izpostavil "simptom arogance politične elite, ki je popolnoma odtujena od ljudi", kar da je tudi simptom te vlade, zato jih ne preseneča niti kritje premierja Janez Janše

Po zdajšnjih izračunih predlagatelji interpelacije ministrice Aleksandre Pivec tudi s pomočjo poslancev Desusa, ki ga je do nedavnega vodila, ne bodo zbrali dovolj glasov za njeno razrešitev. 
Robert Balen

"Kot je bilo vidno na interpelaciji proti Hojsu, si ta vlada nekako predstavlja: 'Mi lahko počnemo karkoli, ne glede na naše rabote nam nihče ne sme 'gušit', kot bi rekli v Mariboru, če ne, bomo ukinili NPU, če ne, bomo odrezali, da ne nadaljujem, tožilstvo'," je dodal poslanec SD Franc Trček. Nadalje še: "To telenovelo interpelacije snema v bistvu ekipa treh režiserjev, Janša, Pivec, poslanska skupine Desusa, že tretji mesec. Skrajni čas je, da državni zbor prevzame režijo in to telenovelo konča." Podpisniki pričakujejo, da bo interpelacija na sporedu v okviru redne novembrske seje. Tam se bo po pričakovanjih Golubovića odločalo, ali so prakse, ki jih izvajata Pivčeva in tudi notranji minister Aleš Hojs - ta je interpelacijo prestal pretekli petek, sprejemljive ali ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta